Conducerea Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara (DGAMPT) anunță că un prim proiect internațional în care Consiliul Județean Hunedoara este promotor, alături de partenerul român, Fundația Mihai Eminescu Trust, și partenerul norvegian, Møre&Romsdal County Council, vizează monumentul istoric de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia.
Reducerea disparităților sociale
„Proiectul ”Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european” este finanțat prin Programul RO-CULTURA, apelul ”Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, program finanțat prin Granturi SEE 2014 – 2021. Obiectivele majore ale Granturilor SEE (Spațiului Economic European) și Norvegiene sunt reducerea disparităților sociale și economice în Spațiul Economic European și întărirea relațiilor bilaterale dintre statele donatoare și cele beneficiare. Valoarea totală a proiectului este de 13.290.477 de lei (2.746.250 de euro), iar valoarea finanțării nerambursabile (85 la sută Grant SEE și 15 la sută bugetul național) este de 9.182.390 de lei (1.897.384 de euro). Cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Hunedoara se ridică la suma de 848.865 de euro, iar durata totală a proiectului este de 42 de luni”, susține Radu Barb, directorul general al DGAMPT Hunedoara.
Un alt proiect este „Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european” are ca obiective principale restaurarea, revitalizarea, punerea în valoare a monumentului istoric Sarmizegetusa Regia. Etapele de restaurare includ cercetări arheologice, taluzări și amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa 1 km lungime, a porților de acces, refacerea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, realizarea marcajelor aferente, amenajarea unui lapidariu și a unui adăpost pentru vizitatori. Amenajarea finală a sitului va consta în plantarea de vegetație și finisarea suprafețelor de teren.
„În ceea ce privește revitalizarea fortificației, în cadrul proiectului se va crea inclusiv o aplicație digitală bilingvă, disponibilă pe telefon, prin care este prezentată istoria monumentului patrimoniu UNESCO. Prin digitalizare, utilizatorul va avea acces la imagini ce reconstituie diverse locații din fortificație, atât din perioada dacică, cât și romană”, spune Barb.
12 rute culturale
Zilele trecute, prin ordinele comune ale miniștrilor Investiților și Proiectelor Publice, Antreprenoriatului și Turismului, Culturii, și Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au fost aprobate obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Printre aceste obiective se regăsesc așezarea de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia și Cetatea de la Costești – Cetățuie.
În primul caz, la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, suma de 2.155,000 de euro va fi alocată pentru reabilitarea Terasei a X-a din cadrul zonei sacre a sitului arheologic. În cel de al doilea caz, la Costești – Cetățuie, suma de 30.000 de euro va fi folosită pentru digitalizarea și promovarea acestui monument istoric.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…