Din totalul de aproape 80 de salvamontişti care activează la Serviciul Public Judeţean Salvamont (SPJS) Hunedoara, doar 17 au carte de muncă, iar restul sunt voluntari. Printre aceştia, foarte puţini au sub 35 de ani, iar câţiva salvatori montani hunedoreni depăşesc vârsta de 70 de ani, cel mai în vârstă fiind de 75 de ani. Semn că tinerii nu prea mai sunt interesaţi să-şi petreacă timpul salvând victimele capcanelor montane.
Poate şi pentru că remuneraţia lunară a unui salvamontist este foarte mică, asta în cazurile fericite în care este angajat cu contract de muncă, iar, ca să obţii un atestat în domeniu trebuie să parcurgi un curs de doi ani. Ca să nu mai amintim despre condiţia fizică a unui salvator montan care ar trebui să fie excelentă, pentru a putea face faţă condiţiilor extrem de dure în care acţionează.
Cu un număr de aproape 500 de intervenţii pe an, SPJS Hunedoara se clasează printre primele servicii de gen din ţară, deşi salvatorii montani hunedoreni uneori sunt nevoiţi să acţioneze în echipe incomplete. „Ne clasăm printre primele cinci servicii de salvamont din ţară, iar anul acesta am obţinut acreditarea pentru încă cinci ani. Suntem organizaţi în patru formaţii, la Hunedoara, Lupeni, Uricani şi Petroşani, formaţiile fiind compuse din câte patru salvamontişti, deşi conform legii, o echipă completă este formată din şase persoane. Colaborăm cu salvamontiştii de la serviciile locale şi cu cei voluntari, care deţin atestate de salvatori montani, la fel ca şi ceilalţi”, susţine Ovidiu Bodean, şeful SPJS Hunedoara.
Practic, misiunea salvatorilor montani începe acolo unde nu mai poate interveni nimeni, asta însemnând că ei se ocupă de partea cea mai grea a salvării victimelor. „Majoritatea intervenţiilor noastre sunt de a transporta răniţii cu targa din locuri greu accesibile. Indiferent de anotimp, sau de temperaturile de afară, noi trebuie să ne facem datoria”, a precizat şeful SPJS Hunedoara.
Acesta a mai spus că finanţarea anuală pe care o primeşte serviciul de la Consiliul Judeţean Hunedoara, instituţie căreia i se subordonează, este suficientă. Deşi din banii respectivi trebuie asigurate toate cheltuielile, inclusiv echipamentele şi logistica serviciului, o singură targă omologată de transport a răniţilor putând fi cumpărată cu 2.500 de euro. Ovidiu Bodean a mai precizat că principala urgenţă a serviciului ar fi reînnoirea parcului auto. SJPS Hunedoara are în dotare cinci autovehicule, iar unele dintre ele nu mai îndeplinesc condiţiile tehnice adecvate.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…