Categories: Actualitate

Trei turişti au decedat pe munte după ce s-au aventurat pe trasee închise

Natalia Bumbac

Colonelul Robert Vîţă, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara a declarat ieri într-o conferinţă de presă că s-ar impune o modificare legislativă în ceea ce priveşte accesul pe traseele montane închise. Mai exact, ar fi necesară o prevedere legală care să le interzică turiştilor să se aventureze pe munte, atunci când există riscul ca vieţile lor să fie puse în pericol. Doar anul trecut, trei persoane au murit în masivele muntoase din judeţ, după ce au ignorat avertismentele jandarmilor şi ale salvamontiştilor.

„Nu avem posibilitatea legală de a împiedica turiştii să se deplaseze pe traseele montane închise. Avem posibilitatea doar să-i informăm, ceea ce şi facem de fiecare dată împreună cu colegii de la Salvamont şi cu sprijinul presei. Le precizăm care sunt traseele închise, care sunt cu risc de avalanşe şi ce echipament trebuie să aibă şi la ce pericole se expun. Din păcate nu toţi înţeleg şi astfel se impun multe misiuni în care îi căutăm zi şi noapte prin Parâng sau Retezat. Din păcate unii dintre ei şi-au pierdut viaţa. Anul trecut au fost trei cazuri mortale, doi copii în urma avalanşei din Retezat şi un turist în Parâng. Cu toate insistenţele şi intervenţiile noastre, sunt turişti care continuă să nu înţeleagă şi să-şi asume riscuri nemeritate. Şi salvatorii îşi asumă riscuri pentru că noi suntem obligaţi să mergem să-i salvăm, să-i căutăm şi să ne expunem la riscuri”, a declarat şeful IJJ Hunedoara. În contrapondere cu situaţia de la noi, a fost dat exemplul din alte state europene unde turiştii care se aventurează pe traseele montane închise să fie obligaţi la plata costurilor unei eventuale intervenţii.
În total, jandarmii hunedoreni au participat la 18 misiuni de salvare a victimelor din mediul montan. IJJ Hunedoara are cea mai extinsă structură de jandarmi montani din ţară. Aceştia sunt pregătiţi în permanenţă la centrele de profil, iar 10 dintre ei au obţinut anul trecut calificare de paramedici. Tot în 2017, jandamrii montani din judeţ au primit echipamente montane în valoare de 82.000 de lei şi au promisiunea din partea Consiliului Judeţean Hunedoara că vor primi în comodat o dronă pentru a o folosi în intervenţiile de pe munte.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago