Trenurile cu cărbune, atacate din nou
Carmen Cosman
După ce iarna s-a reîntors în forţă, au reînceput şi atacurile asupra trenurilor încărcate cu huilă. Poliţiştii TF trebuie să fie extrem de vigilenţi, din cauză că hoţii atacă de cele mai multe ori în bandă trenurile încărcate cu huilă. Considerate a fi deja un fenomen în Valea Jiului, aceste sustrageri produc pagube majore Companiei Naţionale a Huilei Petroşani.
Plătesc cărbunele mai ieftin
Ultimul furt s-a produs la sfârşitul săptămânii trecute, când poliţiştii Postului de Poliţie T.F. Livezeni au fost sesizaţi că mai multe de persoane sustrag cărbune din vagoanele de marfă aflate garate la linia 7 în staţia C.F. Iscroni. Oamenii legii s-au deplasat imediat la faţa locului şi au depistat patru persoane cu vârste cuprinse între 34 şi 50 de ani, din Aninoasa, care au sustras, împreună, 600 kg de cărbune. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru comiterea infraţiunii de furt calificat, dar acest lucru nu înseamnă deloc rezolvarea problemei. Cu sau fără dosare penale, hoţii se întorc mereu pe calea ferată, în mai multe „puncte cheie” de pe traseu, pentru că fac bani frumoşi din vânzarea cărbunelui către persoanele care folosesc cărbunele la încălzirea casei şi pe care le interesează doar preţul de vânzare şi mai puţin provenienţa acestuia.
Vagoane păzite cu puşca
Din cauza atacurilor repetate ale hoţilor de cărbune, Compania Naţională a Huilei Petroşani s-a gândit să instituie chiar pază armată pe garniturile de tren încărcate cu huilă. Cele mai multe cazuri se înregistrează în municipiul Vulcan, în Colonia de Jos, un cartier extrem de sărac, care se află aproape lipit de gardul Uzinei de Preparare a Cărbunelui. Dacă unii se mulţumesc să adune în saci cărbunele ce cade din vagoanele CFR, alţii sar în garniturile de tren care merg cu viteză mică de unde aruncă huila, pe care mai apoi o strâng şi, ulterior, o vând. O altă parte a lor, aşteaptă să oprească tenurile şi dau atacul. Se mişcă fulgerător şi la un singur raid pot sustrage câteva tone de cărbune, în doar câteva minute, în funcţie de câţi hoţi operează. Compania Naţională a Huilei Petroşani înregistrează pierderi foarte mari de pe urma acestor sutrageri, catalogate de autorităţi drept „furturi ale foamei”, iar poliţiştii spun că acest tip de infracţiune este foarte comun, mai ales în perioada de iarnă.