ComunitateFlash

Ţurcana a strălucit şi în acest an, la Costeşti

04-turcana-orastioara-de-sus-22Magdalena Şerban

Cea de-a XII-a ediţie a manifestării  „Ţurcana – Regina Munţilor“ s-a desfăşurat ieri, pe platoul de la Costeşti, în organizarea Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine „Dacia” şi în parteneriat cu Primăria comunei Orăştioara de Sus. Mii de oameni au strigat prezent la acest festival dedicat tradiţiilor populare din zonă şi, cu precădere, oieritului.

Crescătorii de ovine şi-au dat mâna
Organizatorii au marcat evenimentul ca pe unul dintre cel mai importante din întreaga Transilvanie şi chiar la nivel naţional. Ediţia din acest an a numărat peste 160 de standuri şi peste o mie de oi. Pe lângă expoziţia în sine, simpozion şi festivitate de premiere, din program nu au lipsit prestaţiile artistice care au purtat semnătura unor nume sonore ale cântecului popular ca: Puiu Codreanu, Andreea Voica, Vionelia Băluşe, Niculina Stoican, Elena Merişoreanu, Lena Miclăuş, Bogdan Cioranu, Codruţa Rodean, Valerica Ianoşi Marian, Aida Busuioc, Doinel Hîndorean şi Bogdan Radu Daniel la saxofon. Prezentarea i-a revenit Adrianei Ştefan, de la Etno Tv.
„O astfel de manifestare este o pârghie de promovare pentru noi, făcându-ne cunoscute meleagurile dacice. Am avut participanţi din tot judeţul, dar şi mulţi vizitatori de prin ţară, veniţi pentru a admira exponatele. Nu se vând pe loc animalele, nu asta se practică în cadrul acţiunii, ci se schimbă datele de contact între crescători şi posibili cumpărători. Cei interesaţi au avut prilejul să-şi petreacă duminica la noi în comună, admirând cele mai frumoase exemplare de oi din rasa Ţurcană şi delectându-se cu muzică bună. Ne bucurăm că am ajuns la cea de-a 12-a ediţie şi că acţiunea şi-a creat un renume. Nici nu încape îndoială că o vom duce mai departe”, a apreciat Vasile Marian Inăşescu, primarul din Orăştioara de Sus. Participanţii la manifestare nu au expus doar oi, ci tot ceea ce ţine de viaţa de cioban: câini specifici stânelor (ciobăneşti mioritici sau carpatini), măgari, diverse accesorii, au pus la bătaie pentru cumpărători caş, brânză telemea sau de burduf, unt ori sloi de oaie. De asemenea, deliciosul balmoş şi tradiţionala tocană de oaie au tras cu ochiul gurmanzilor, şi de această dată.

04-turcana-camera-agricolaFermierii au primit informaţii gratuite
Pe de altă parte, mai trebuie adăugat faptul că toţi crescătorii de ovine au putut primi, la cald, informaţii tematice. Inclusiv Camera Agricolă Judeţeană Hunedoara a fost prezentă cu un stand de informare, reprezentanţii instituţiei împărţind pliante şi broşuri menite să le asigure fermierilor şi, de altfel, tuturor agricultorilor, ultimele noutăţi în materie de accesare a fondurilor europene nerambursabile.   „Succesul acestei sărbători este meritul crescătorilor de ovine, a căror muncă nu este deloc uşoară, a oamenilor care fac această meserie cu mare drag şi cu multă pricepere. Ţurcana, cea mai cunoscută rasă de oi din România, este preferată de ciobani graţie rezistenţei şi adaptabilităţii sporite a efectivelor, precum şi a aptitudinilor productive. Datorită conformaţiei corporale alungite, specifică ovinelor care sunt crescute pentru lână, lapte şi carne, oile ţurcane sunt foarte căutate. Am fost prezenţi la eveniment, la fel ca şi în anii trecuţi, deoarece este un bun prilej de interacţionare şi totodată, de stabilire a unor noi conexiuni”, a spus Călin Petru Marian, directorul Camerei Agricole Judeţene Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura