Turismul la negru se întinde şi în Pasul Vâlcan
Carmen Cosman
După ce staţiunile Parâng şi Straja s-au confruntat cu problema turismului la negru, acum este posibil ca această practică să ajungă şi în Pasul Vâlcan. Până acum, nici unul dintre deţinătorii de cabane de aici nu şi-a manifestat intenţia de a-şi declara activităţile turistice.
Doar o cabană înregistrată legal
„În Staţiunea Pasul Vâlcan, este o singură cabană, cu 70 de locuri, şi mai multe case de vacanţă. Le-am solicitat deţinătorilor de cabane să vină să declare dacă vor să facă turism, dar până acum, nu a venit nimeni”, a declarat primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, care spune că singura care are activitatea declarată este cabana deţinută de omul de afaceri Emil Părău.
Oricum, turismul la negru nu este o noutate în Valea Jiului şi chiar şi ministrul Turismului, Elena Udrea, a recunoscut în această vară, la Lupeni, că încasările din activităţile turistice sunt afectate, serios, de turismul la negru. În staţiunile montane Parâng şi Straja, sunt sute de pensiuni şi cabane, dar puţine şi-au declarat până acum activitatea reală. În Straja, de exemplu, demararea proiectului de dezvoltare a domeniului schiabil a scos la suprafaţă turismul „subteran”, iar cabanierii au început apoi să-şi declare activităţile reale.
Staţiunea prinde încet, încet, contur
Staţiunea Pasul Vâlcan începe să prindă contur, chiar dacă, deocamdată, lucrurile stagnează. „Nu am terminat PUZ-ul şi ne mai trebuie câteva avize, după care vom continua lucrările”, a explicat edilul Vulcanului de ce acum nu se mai lucrează. Chiar şi aşa, însă, pentru cei care vor să îşi petreacă timpul liber aici în perioada sezonului de iarnă, există două teleschiuri şi trei pârtii de schi. Primul pas al proiectului de dezvoltare a turismului în Pasul Vâlcan a fost inaugurarea telegondolei care face legătura dintre municipiul Vulcan şi staţiunea montană, o investiţie în valoare de aproape 33 de milioane de lei, fără TVA, realizată din bani alocaţi de Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale. Staţiunea Pasul Vâlcan se găseşte în Masivul Vâlcan, la o altitudine de 1.300 de metri şi este situată la şapte kilometri de municipiul Vulcan.
„Turismul la negru se întinde şi în Pasul Vâlcan” – pai ce?…aici nu e tot Romania?!?