Categories: Actualitate

Turismul „ruginit” din judeţul Hunedoara

Carmen Cosman

Zone turistice din judeţul Hunedoara, care odinioară erau căutate tocmai pentru spectaculozitatea peisajului, sunt acum inaccesibile publicului larg.

Indicatoare lăsate de izbelişte
Doar câteva locaţii mai sunt promovate de autorităţile responsabile, în timp ce pentru restul, nu se face nimic, aşa încât să poată fi puse în valoare. Puţini sunt cei care le cunosc, iar informaţia este transmisă, cel mult, la fel ca Mioriţa, adică pe cale orală. Cândva, cu ani în urmă, existau plăcuţe indicatoare, ca să îndrume turiştii spre locaţiile respective. Acum, însă, indicatoarele sunt atât de ruginite, încât cu greu mai pot fi descifrate informaţiile de pe ele şi în nici un caz, nu se mai iau ca puncte de reper, decât de către cunoscători.
De exemplu, Cabana Auşelu, situată pe Cheile Tăii din Munţii Şureanu. Aflată într-un peisaj idilic, cabana a fost scoasă din circuitul turistic şi puţini mai sunt cei care ştiu de existenţa ei. Pe drumul ce urcă în Cheile Tăii, ce pleacă din Petrila, prin Taia, există un indicator, mâncat de multă vreme de rugină, pe care cu greu mai pot fi descifrate literele.
Dar nu este singura locaţie învăluită într-un nedorit mister. Şi indicatorul spre Cabana Lunca Florii, la care se ajunge tot pe traseul Petrila – Taia, este la fel de ruginit şi ilizibil. Şi nu este de mirare, dacă ţinem cont de faptul că nici căile de acces spre cetăţile dacice – mult mai cunoscute – nu sunt la îndemâna oricui. Dacă de partea cu Sarmizegetusa Regia, oficialii s-au preocupat, nu la fel stau lucrurile pentru drumul ce trece prin Boşorod. La o răscruce, un indicator anunţă accesul spre aceste importante vestigii istorice, dar şi el este mâncat de rugină, chiar dacă este principala poartă de intrare spre cetatea dacică de la Piatra Roşie. Până la urmă, însă, nu este de mirare, dacă ţinem cont de faptul că până şi placa informativă de la marginea comunei Boşorod, despre monumentele aflate sub patronajul UNESCO, nu este într-o stare mult mai bună.

Există o companie pentru promovarea turismului
Paradoxal, în judeţ, există o companie creată special pentru promovarea turismului hunedorean, care funcţionează sub patronajul Consiliului Judeţean. Din păcate, deşi are o bogată activitate, Compania Judeţeană de Turism se ocupă mai mult de „căi bătătorite”, adică de lucru „safe”, cum ar spune englezii. De exemplu, în perioada februarie – decembrie 2011, se derulează proiectul „Hunedoara – o experienţă unică”, ce are drept ţintă „atragerea turiştilor din ţară şi din străinătate, în scopul descoperirii obiectivelor turistice, a obiceiurilor şi tradiţiilor, a locurilor ancestrale şi a oamenilor din judeţul Hunedoara”. Cei de la Compania de turism spun că în cadrul acestui program, „se vor concepe şi realiza mai multe variante de trasee tematice”, cum ar fi Hunedoara – natură şi aventură; Hunedoara – tărâm de legendă; Hunedoara – inima dacilor, inima românilor; Hunedoara – pelerinaj la vechi biserici. Aici s-ar putea înscrie şi zonele menţionate de noi, dar, din păcate, din semnalele de până acum, ele vor rămâne în continuare necunoscute pentru turiştii iubitori de aventură, care nu au parte de un „ghid”, care să le indice drumurile corecte.
De precizat că am făcut această paralelă nu pentru că zonele promovate de Compania Judeţeană de turism nu ar fi importante, ci doar pentru a  reliefa că în judeţul Hunedoara, sunt mult mai multe potenţiale obiective turistice, rămase într-un nemeritat con de umbră, ce ar putea fi puse în valoare.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

11 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

16 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

16 ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

16 ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

16 ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

16 ore ago