Categories: Actualitate

Un abataj al Minei Petrila, închis şi inundat cu apă

Un abataj al Minei Petrila a fost închis prin inundare cu apă, de la distanţă, după ce în acest loc de exploatare a huilei a avut loc un fenomen de autoîncălzire a cărbunelui, procedurile tehnice impuse de o asemenea situaţie urmând să fie finalizate în cursul zilei de azi,miercuri, conform estimărilor conducerii Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ).

Locul a fost urmărit cu mare atenţie în ultima perioadă, deoarece se află în imediata vecinătate a unui alt abataj în care a avut loc o dublă explozie de metan, în anul 2008, iar acum conducerea minei a dorit să evite orice evenimente nedorite.
„Am avut o atentă monitorizare a zonei, inclusiv cu instituţiile specializate – INSEMEX şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara. Din păcate, nu am putut trece de zona respectivă. S-ar părea că exista o comunicare între abatajul aflat în exploatare şi cel în care a avut loc evenimentul din 2008. În momentul în care au apărut gazele în zonă am decis închiderea lui printr-o metodă de inundare cu apă, de la distanţă, astfel încât nicio persoană să nu fie în subteranul minei Petrila şi să fie pusă în pericol”, a declarat Aurel Anghel, directorul general al SNIMVJ. Potrivit acestuia, procedura de inundare a abatajului este una sigură şi nu pune în pericol vieţile oamenilor sau locurile de muncă adiacente. De altfel, momentul inundării a coincis cu minivacanţa de Paşte. Operaţiunile sunt în plină desfăşurare, ieri fiind realizate în proporţie de aproximativ 60 la sută.
„În continuare, Mina Petrila va funcţiona cu un singur abataj. Oamenii vor fi redistribuiţi în abatajul pe care îl mai avem. Estimez că pierderea va fi de circa 25 la sută, dar o vom recupera şi ne vom putea realiza producţia programată”, a apreciat directorul general al SNIMVJ.
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a monitorizat situaţia de la Petrila încă de la anunţarea incidentului şi decizia a fost ca intervenţia de închidere a abatajului să se facă de la distanţă, cu ajutorul echipelor specializate de salvatori minieri. „Nu au fost înregistrate incidente sau persoane rănite”, a confirmat Adrian Bozdog, inspectorul şef al ITM Hunedoara.
Mina Petrila este inclusă în programul de închidere a unităţilor miniere neviabile, acesta urmând să se deruleze până în anul 2018, când exploatarea de huilă îşi va înceta activitatea definitiv. (Sorin Blada, Agerpres)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago