Categories: Comunitate

Un alt exponat virtual la muzeul devean. Revista învăţătorilor şi învăţătoarelor din judeţul Hunedoara

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva prezintă un alt exponat virtual, în cadrul rubricii Piese reprezentative din colecţiile muzeului.

Exponatul de astăzi este o publicaţie aflată în patrimoniul bibliotecii documentare a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi este prezentat de către Ştefan Viorel Papp, bibliotecar, Secţia Istorie şi Artă a instituţiei muzeale.
„Avem plăcerea să vă prezentăm una din publicaţiile din patrimoniul bibliotecii documentare a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane. Este vorba despre publicaţia serială cu titlul „Revista învăţătorilor şi învăţătoarelor din judeţul Hunedoara”, având subtitlul „Săptămânală. Enciclopedică. Organ oficial al revizoratului şcolar. Deva” pentru primul an al apariţiei.
Aşa cum rezultă din articolul revizorului şcolar al judeţului Hunedoara, Vasile Anastasiu, „Chemarea către toţi membrii corpului didactic primar şi prietenii şcoalei”, publicat pe prima pagină a primului număr, prin apariţia acestei reviste se urmărea ridicarea nivelului învăţământului primar din judeţ prin punerea la dispoziţia corpului didactic a unor informaţii utile în procesul de învăţământ, din diferite domenii, precum şi ordine circulare care reglementau învăţămâtul primar sau priveau activitatea şi situaţia socială a învăţătorilor.
A apărut la Deva, pe parcursul a doi ani şcolari succesivi. A fost tipărită la „Tipografia judeţeană”, avându-l ca director pe Vasile Anastasiu. Sediul redacţiei şi administraţiei se aflau la Revizoratul şcolar Deva. Apărea de două ori pe lună, pe 1 şi 15 ale fiecărei luni, dar au existat şi situaţii când acest lucru nu s-a întâmplat, apărând trei numere succesive într-un singur fascicol. Formatul este de 24 x 16 cm, aproximativ 32 de pagini / număr, numerotate în continuare, în primul an de la pagina 1 la pagina 760, în cel de-al doilea de la pagina 1 la pagina 224.
În Anul I primul număr a apărut la 1 septembrie 1927, iar ultimul, numărul 52, în august 1928. Abonamentul anual era de 400 lei. În cel de-al doilea an, primul număr a apărut la 1 septembrie 1928, iar ultimul, numărul 14, la 15 martie 1929. Abonamentul anual era de 200 lei.
Fiecare număr al revistei conţine două părţi: o parte este destinată unor articole cu tematică diversă, iar partea a doua cuprindea legislaţia ce reglementa învăţământul primar, având titlul „Partea oficială”.
Partea a doua cuprinde Ordine circulare şi adrese primite de revizorul şcolar. Încă de pe copertă, revizorul dispune ca ordinele cuprinse în partea a doua să fie înregistrate imediat în registrele de intrare ale tuturor şcolilor primare din judeţ, în ordinea apariţiei în revistă.
Articolele, în marea lor majoritate, sunt deosebit de interesante, concise, ancorate în realităţile vremii, dense, mobilizatoare şi mai ales utile. Cele adresate activităţilor educative sunt calde şi evidenţiază dragostea faţă de elevi şi dorinţa de ridicare a nivelului calităţii învăţământului. Revista, din păcate, îşi încetează apariţia din cauza lipsurilor materiale în anul 1929.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago