Jocurile Olimpice de vară se vor întoarce în Europa anul viitor pentru prima dată după un deceniu și la Paris pentru prima dată după 100 de ani. Cu noi sporturi „axate pe tineret”, inclusiv skateboardingul, o împărțire egală a sportivilor de sex masculin și feminin și vânzări de bilete online la nivel mondial, Paris 2024 se anunță a fi cea mai incluzivă competiție de până acum, potrivit Euronews Travel.
10 milioane de bilete
Toate biletele pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris 2024 vor fi vândute pe platforma oficială de bilete a evenimentului. Este pentru prima dată când vânzarea biletelor se va face exclusiv online și va fi disponibilă în întreaga lume. Un total de 10 milioane de bilete vor fi disponibile pentru Jocuri. Vânzarea pachetelor de bilete a început în februarie, pe baza unei extrageri norocoase. Biletele individuale au fost puse în vânzare începând cu 11 mai, iar înregistrarea online pentru tragerea la sorți a fost deschisă între 15 martie și 20 aprilie. Vânzarea generală a biletelor va fi deschisă la sfârșitul anului 2023. Un milion de bilete vor avea un preț începând de la 24 de euro și vor fi disponibile pentru toate sporturile olimpice. Aproape jumătate din biletele disponibile pentru publicul larg vor avea un preț de 50 de euro sau mai puțin.
Număr record de spectatori
Așadar, pe 26 iulie 2024, Parisul va fi cel mai fierbinte punct de pe Glob. La data respectivă va avea loc deschiderea Jocurilor Olimpice de vară, în ceea ce va însemna „Cel mai mare spectacol de pe Pământ”. Ceremonia va fi total diferită față de tot ce s-a întâmplat până acum, pentru că nu va avea loc pe arena principală a întrecerilor, ci… pe Sena! Gazdele pregătesc o paradă pe o distanță de 6 kilometri, cu toate echipele urcate în bărci, deplasându-se pe apele Senei până la Trocadero, destinația finală. Festivitatea va putea fi urmărită de un număr record de spectatori, de aproximativ 600.000, care se vor alinia pe malurile fluviului. „Este un angajament uriaș și, deși pe hârtie arată și sună inovator, va fi o bătaie de cap nu doar pentru organizatorii Paris 2024, ci și pentru cei responsabili cu securitatea”, după cum relatează Sky Sports. Tot ce se va întâmpla la Paris va fi, probabil, într-o contradicție totală cu ce s-a întâmplat Tokyo, unde Jocurile s-au desfășurat cu un an mai târziu din cauza pandemiei de coronavirus și într-o liniște totală. Securitatea Jocurilor va fi cu adevărat o provocare uriașă, având în vedere amenințările teroriste internaționale, dar și amenințările interne.
România, într-o cădere liberă în ultimii 20 de ani
Bineînțeles, atenția României va fi în primul rând pe ceea ce poate să clădească la Paris 2024, din punct de vedere al performanțelor. Sportul românesc a fost într-o cădere liberă în ultimii 20 de ani, după Atena 2004, unde s-au câștigat pentru ultima dată peste 10 medalii (8 de aur, 5 de argint și 6 de bronz). La următoarele patru ediții, delegația tricoloră a mai adunat doar 8 titluri olimpice, adică același număr ca la Atena, și un total de 23 de medalii, cu patru mai mult decât zestrea din 2004: Bejing 2008: 4 medalii de aur, 1 medalie de argint și 3 medalii de bronz, Londra 2012: 2 medalii de aur, 4 medalii de argint și 1 medalie de bronz, Rio 2016: 1 medalie de aur, 1 medalie de argint și 2 medalii de bronz, Tokyo 2020: 1 medalie de aur și trei medalii de argint.
Canotajul, „nava amiral” pentru sportul românesc
Sunt însă premise că România ar putea realiza mai multe lucruri la Paris 2024 decât a reușit cel puțin la ultimele trei ediții. Iar în acest sens sunt câteva argumente. În primul rând, România are azi un sport de elită unde se poate lupta de la egal la egal cu marile forțe: canotajul! Federația de specialitate poate spera să califice în mod ideal chiar și 10 echipaje, în total în jur de 35 de sportivi. La Campionatele Mondiale de anul trecut, delegația condusă de Elisabeta Lipă a cucerit patru titluri mondiale, dintre care trei în probe olimpice. O idee și mai clară asupra potențialului canotajului românesc îl vom avea la Mondialele de la Belgrad, de la începutul lunii septembrie. Dar ca și pronostic, de aici pot veni cel puțin trei medalii, cele mai mari șanse pentru aur avându-le campioanele en-titre la dublu vâsle, Ancuța Bodnar – Simona Radiș.
Pe lângă canotaj, România are alte două mari certitudini pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, David Popovici (natație) și Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 de metri). Ambii sunt campioni mondiali în acest ciclu olimpic. Iar rezultatele lor nu au fost deloc întâmplătoare. Chiar dacă David a ratat podiumul la 200 metri liber, marți, la Campionatele Mondiale, el rămâne unul dintre marile staruri ale înotului mondial. Deține recordul mondial la 100 de metri, al treilea timp din istorie la 200 de metri, iar experiența de la Fukuoka îi va fi foarte utilă în perspectiva Jocurilor de anul viitor. „Mă bucur că s-a întâmplat acum (n.r. referitor la faptul că a pierdut aurul la 200 de m, după ce a condus trei sferturi din cursă) și sunt sigur că are un sens și voi învăța din asta.”, a spus David Popovici. Cătălin Chirilă va putea fi văzut și el din nou în acțiune la Mondiale de la kaiac-canoe de la Dusiburg, programate la finalul lunii august. Cu potențial mare de creștere sunt și Oleg Nuța – Ilie Sprîncean la canoe dublu. Halterele sunt o altă disciplină care merită toată atenția. România are la dispoziție azi trei fete care pot scrie o pagină de istorie la Paris 2024. Pe lângă Loredana Toma, campioană mondială la Bogota anul trecut la 71 kg, au apărut încă două sportive cu potențial. În acest an, Mihaela Cambei și Andreea Cotruța au devenit triple campioane europene. Prima are 20 de ani și a cucerit medalia de aur la Europene, la categoria 49 kg, cu un total de 198 kg, cu care ar fi fost pe podium la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Jocurile Europene, trambulina spre Paris
Sentimentul unui prezențe românești mai bune la viitoarele Jocuri Olimpice a fost transmis și de tot ce s-a întâmplat la Jocurile Europene de la Cracovia, unde delegația tricoloră s-a clasat pe locul 15 în ierarhia pe națiuni, după ce a adunat 17 medalii, dintre care 6 de aur, 6 de argint și 5 de bronz. Sigur, Jocurile Olimpice au o altă dimensiune, o altă încărcătură emoțională, alte particularități, dar au fost sportivi care au arătat ca niște adevărați campioni, sportivi cu mare potențial de creștere.
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…