În acest an, consilierii judeţeni au aprobat un buget de 710.000 de lei pentru Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Geoagiu. În 2014, se stabilise ca alocările de la bugetul de stat să se concretizeze sub formă de ajutor financiar oferit pentru proiectul de modernizare demarat prin Ministerul Sănătăţii, dar din cauză că acesta a bătut pasul pe loc, nefiindu-i asigurată finanţarea necesară, nici banii de la CJ nu au mai venit.
Centrală termică şi o nouă autoutilitară
„În 2014, ne-am descurcat doar din veniturile proprii şi pe urma contractului pe care l-am avut cu Casa de Sănătate. A fost extrem de dificil. Anul curent, la capitolul achiziţii, am prevăzut un aparat Branhoscop şi un cazan nou de încălzire, cel vechi defectându-se în decembrie. Sistemul nostru de încălzire este unul pe gaz, format dintr-un ansamblu de trei centrale termice. Momentan, funcţionăm doar cu două, asta presupunând consum mai mare de gaz, cheltuieli mai mari la facturi şi un randament mai mic la încălzire. Achiziţia o vom face după 1 aprilie. Mai vrem să înlocuim şi maşina de serviciu, pe care unitatea o deţine din anul 1990 şi care se află într-un stadiu avansat de uzură. Găsim greu piese de schimb şi nu se mai merită să investim în ceva nerentabil. O vom ceda programului Rabla, pentru a mai compensa cheltuiala cu noua utilitară pe care vrem s-o cumpărăm. Cu ea asigurăm transportul bolnavilor externaţi, dacă nu necesită Ambulanţă, către staţiile de microbuz sau gară şi o folosim la diverse drumuri care se impun, în special pentru aprovizionare”, a arătat ec. Dorel Bretean (foto), managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu.
S-a dublat valoarea facturilor la gaz
Potrivit aceluiaşi manager, alocările bugeare din 2015 reprezintă un colac de salvare pentru asigurarea unei bune părţi din traiul zilnic al instituţiei, în condiţiile în care, din cauza creşterii preţului la gazul metan, au crescut şi cheltuielile curente. „De la 38.000 lei, valoarea celei mai mari facturi înregistrate în 2010 pentru consumul lunar la gaz, am ajuns la 80.000 de lei, în decembrie 2013. Propriu-zis, tariful la gaz s-a dublat, deşi în acest interval, tariful pe o zi de spitalizare a rămas neschimbat. Astfel, la solicitarea noastră, în 2015, Consiliul Judeţean ne-a alocat 572.000 de lei pentru utilităţi, adică circa 60 la sută din suma estimată la capitolul cheltuieli cu utilităţile. Tariful contractat cu Casa este de 110 lei pe zi de spitalizare, fiind contractate 156 de paturi din cele 230, câte avem în total. Bolnavii internaţi la ora actuală sunt în număr de 198, deci avem un deficit bugetar din start. Nu poţi refuza internarea unui om bolnav, pe motiv că s-a depăşit valoric, contractul cu Casa. În 2014 am realizat peste contract circa 500 de zile de spitalizare, dar în alte cazuri înregistrăm şi 5.000 în plus, anual”, a spus, în încheiere, Dorel Bretean, managerul sanatoriului din Geoagiu.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…