Adriana Năstase
Tribunalul Hunedoara deliberează de peste un an, cu pauză de două luni, cât cazul a fost repus pe rol, într-un dosar în care acuzația principală formulată de DNA este că lucrători ai Primăriei Petroșani au participat la obținerea pe nedrept de fonduri europene în agricultură. Unii inculpați au fost reangajați între timp la Primărie.
Bani de la APIA
Într-un răspuns pentru ziarul Libertatea, instanța susține că e supraaglomerată, că în 2022 au existat 962 de cauze/judecător, „mai mare decât media pe țară”, și că din schema de 35 de judecători funcționează cu doar 17. În iunie 2018, Direcția Națională Anticorupție a trimis în judecată trei lucrători ai Primăriei Petroșani. Acuzațiile au fost de corupție. Mai exact, „participaţie improprie în formă continuată la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente inexacte dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul UE”.
Concret, angajații primăriei sunt acuzați că ar fi depus acte false ca să ia bani europeni de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) pentru un teren de 693 de hectare. Doar că 200 de hectare din teren aparțineau unei asociații. Așa că APIA a descoperit schema și nu le-a dat fondurile. Patru ani mai târziu, doi dintre inculpați, Adrian Negoe și Adinel Vișan, au închiriat unei persoane, „care a acționat fără vinovăție”, cele 200 de hectare. Aceasta a obținut fonduri de la APIA în valoare de 954.155 de lei între 2013 și 2015. Însă judecați din 2019, aceștia n-au nici măcar o decizie în primă instanță, „iar faptele se prescriu”, spun surse judiciare care cunosc dosarul Tribunalului Hunedoara. Instanța a rămas în pronunțare de două ori. Prima oară pe 18 februarie 2022, cu o săptămână înainte de invazia rusă din 24 februarie 2022. Apoi, pe 16 septembrie 2022, după ce repusese cazul pe rol în iulie pentru două luni. Ieri, a fost un nou termen, dar judecătorii au amânat pronunțarea, pentru 3 aprilie 2023. Fără cele două luni în care dosarul a fost repus pe rol, sunt deja 11 luni, aproape un an, de când instanța deliberează. De 16 ori s-a amânat pronunțarea în acest caz. Iar cei doi bărbați acuzați că au închiriat cele 200 de hectare au fost reangajați în Primărie.
Reangajați la primărie
„Amânările de pronunțare repetate au fost cauzate de complexitatea cauzei, de numărul de cauze complete cu care a fost învestit completul de judecată în perioada de referință, precum și de numărul de ședințe la care a participat titularul completului de judecată”, se arată în răspuns. Pentru a exemplifica asta, Tribunalul Hunedoara a menționat că în cursul anului 2022 s-a înregistrat o încărcătură de 961,6 dosare/judecător. „Mai mare decât încărcătura medie de dosare pe an”, adaugă președintele instanței.
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…