ActualitateFlash

Un eveniment cultural remarcabil a avut loc, ieri, la Deva. Principele Radu şi cele trei cărţi regale

02 lansareVolodia Macovei

Ieri, la Deva, în prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Radu al României (foto), a avut loc lansarea a trei volume de memorialistică şi document istoric. Aceste volume deosebite sunt legate de personalităţi ale Casei Regale a României, având în centru pe Principesa Margareta şi Principele Radu.
Un public numeros
Înainte de a veni la lansarea ce a avut loc în Salle d’Or a Deva Mall, Principele Radu a participat la un eveniment la fel de special: o întâlnire cu elevi şi dascăli hunedoreni, întâlnire în cadrul proiectului „Cărţile copilăriei”, un proiect sprijinit de editura Curtea Veche şi care vizează recuperarea interesului copiilor pentru lectură.
La lansarea celor trei volume au participat peste 200 de persoane, de toate vârstele, oferind evenimentului o dimensiune aparte. Între cei prezenţi s-au aflat şi primarul Devei, Petru Mărginean, alături de mai mulţi scriitori hunedoreni. Evenimentul a fost organizat şi găzduit de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu”, prezentarea fiind făcută de directorul instituţiei, Sebastian Bara. Cele trei cărţi propuse publicului devean au fost „Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare”, de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, „Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003”, de ASR Principele Radu al României, şi „Crăciunul regal”, de ALR Principesa Margareta şi Principele Radu ai României.
Istorie şi viaţă
Primul dintre aceste volume este, în fapt, o carte-album ce urmăreşte, în imagini, destinul primei femei care va moşteni Coroana României. „Pornind de la amintirile Alteţei Sale Regale şi apelând la documente, fotografii, obiecte personale, dar şi lucruri ce fac parte din Colecţia Regala, unele dintre ele prezentate în premieră, cartea vorbeşte despre copilăria şi adolescenţa Principesei Moştenitoare, despre studiile şi experienţa comunitară
„Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003”, este un „jurnal pe sărite” al Principelui Radu, „în care aventura spirituală a actorului care duce texte româneşti şi străine pe meridianele şi scenele lumii se împleteşte cu destinul omului de stat, devenit membru al Casei Regale a României. Cele trei poduri sunt trecerea de la un mileniu la altul, trecerea de la România comunistă la lumea liberă şi trecerea de la condiţia de actor la cea de principe regal.
În sfârşit, cel de-al treilea volum, „Crăciunul regal”, este o călătorie de un secol şi jumătate prin reşedintele regale. „În calendarul Familiei Regale, sărbătorile de Crăciun reprezintă fila cea mai bogată în înţelesuri, în tradiţii şi credinţă, iar totul are un început mult mai îndepărtat, în decembrie 1866, când tânărul Principe Suveran Carol găzduia, în modestul său Palat Domnesc de pe Calea Victoriei, primul Crăciun în România”, se arată într-o prezentare a cărţii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura