„Exponatul lunii” la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva este o piesă ce înfăţişează un şoim călător şi poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
„Exponatul lunii martie face parte din colecţia de Ştiinţele Naturii a MCDR, fiind reprezentat de un exemplar de şoim călător (Falco peregrinus), practic cea mai rapidă vieţuitoare de pe Terra, picajele de vânătoare de la mare înălţime, prin măsurători ale vitezei, relevând o acceleraţie de până la 400 km/oră. Şoimăritul este o artă de vânătoare străveche, apărută cu 2.500 de ani î.e.n., care în perioada medievală a cunoscut în Europa maxima sa înflorire. Ţara noastră are o tradiţie şoimăristică de 700-800 de ani, atestată prin diverse documente, şoimarii transilvăneni bucurându-se de o foarte bună reputaţie la toate curţile Europei. Odată cu apariţia armelor de foc, şoimăritul pare să cadă în uitare, dar domeniul va cunoaşte un puternic avânt în secolul XX, în anul 2010 acest fascinant domeniu primindu-şi o unanimă recunoaştere, fiind declarat de către UNESCO ca făcând parte din Patrimoniul Spiritual al Umanităţii”, se arată în comunicatul reprezentanţilor MCDR.
Noi incursiuni în timp
Cât priveşte continuarea proiectului expoziţional şi în anul curent, managerul instituţiei muzeale, Liliana Ţolaş, a oferit asigurări că există deja o previziune bugetară aprobată în acest sens şi un plan lunar bine definit. „Este un proiect foarte bine primit de către vizitatorii noştri. Vom continua în luna aprilie cu cartea veche românească, în mai vom avea un vas cu însemne creştine din secolul III şi provenit din cercetarea preventivă de la Sântandrei, în iunie vom expune o icoană pe sticlă, în iulie ne întoarcem la colecţia de Ştiinţele Naturii şi vom avea fosile de urs, în august am optat pentru o barcă miniaturală datată la finele epocii bronzului şi descoperită în urma cercetărilor preventive efectuate de pe tronsonul de autostradă Deva-Nădlag, în septembrie vom expune o armă de foc din colecţia muzeului, pentru luna octombrie am ales un vas dacic pictat şi descoperit la Sarmizegetusa Regia, în noiembrie mergem pe plastică de epocă romană, iar în decembrie vom avea documente legate de Ziua Naţională a României. Bineînţeles, toate exponatele vor fi însoţite de descriere. Mai doresc să adaug că am reuşit în cursul anului 2015 să restaurăm o mare parte din materialul arheologic descoperit pe tronsoanele de autostrăzi pe care am făcut cercetarea arheologică, drept pentru care dorim să aducem şi în faţa opiniei publice aceste obiecte spectaculoase”, a menţionat Liliana Ţolaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…