Actualitate

Un inventator din America a construit motocicleta zburătoare. Va costa cât o mașină sport de lux

David Mayman, fondatorul JetPack Aviation, spune că este îndrăgostit de zbor deoarece, cu trei unchi și un văr care lucrează ca piloți, acesta este în sângele său. El nu vrea însă să piloteze avioane.

Pentru dezastre
Compania sa de 10 ani, cu sediul în California, produce jetpack-uri și instruiește atât civilii, cât și per­sonalul militar să le folosească, deși la 4.950 de dolari pentru un program de două zile nu este chiar pentru orice entuziast. Există însă o singură problemă cu cariera sa neobișnuită: Mayman are frică de înălțime. Într-un interviu, acesta spune că motocicleta sa zbură­toare, numită Speeder, este co­man­dată de către clienți pentru răspuns rapid la dezastre. Speeder este un vehicul utilitar aerian și într-o anumită perspectivă se des­parte de conceptul de motocicletă zburătoare deoarece atunci când oa­menii se gândesc la moto­ci­clete, le vine în cap conceptul de recreere. Principalul mod de folo­sire al Speeder este însă de răs­puns în caz de urgențe la dezastre, nu de recreere. Fondatorul com­pa­niei dă și un exemplu: un uragan distruge o zonă, drumurile sunt afectate, iar camioanele nu pot ajunge. Zece astfel de vehicule costă mai puțin decât un elicopter și pot zbura în orice fel de vreme, chiar și când plouă sau nu poți vedea orizontul, spune Mayman.

Livrări medicale
Folosirea recreațională ar urma însă în faza a doua și a treia a pro­iectului. Mayman spune că Speeder poate zbura la peste 4.000 de metri atunci când tre­buie să treacă peste munți, însă în mod normal vehiculul este proiec­tat să zboare la 300 de metri deasupra solului.
Poate fi operat autonom, even­tual să facă livrări medicale. În Himalaya ar zbura la o altitudine de peste 6.000 de metri dea­supra mării, dar doar la 30 de metri dea­supra solului. Însă pilo­tul ar trebui să folosească oxigen. Dar nu vor fi atinse aceste viteze oricum, ci doar dacă pilotul este în interiorul aeronavei, așa cum e cazul avioa­nelor de vânătoare. Însă acest lu­cru va fi posibil doar în faza a treia a proiectului, con­form lui Mayman.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura