ActualitateFlash

Un maidanez ne costă aproape 600 de lei pe lună

Sorina Popa

După ce anul trecut, Serviciul pentru ocrotirea animalelor fără stăpân s-a desfiinţat, iată că în urmă cu câteva luni, lucrurile şi-au revenit în ceea ce priveşte gestionarea situa­ţiei maidanezilor. Cum aşa?
Ei bine, a fost înfiinţată Asociaţia-Serviciul specializat pen­tru gestionarea câinilor fără stăpân din judeţ. Consiliul Jude­ţean nu mai este membru aici, în schimb sunt 52 de UAT-uri. Şeful noului operator judeţean este Nicolae Oprean. Cum funcţionează serviciul?
Potrivit lui Nicolae Oprean, preşedinte-director executiv al Asociaţiei-Serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, maşinile patrulează prin toate oraşele membre, pentru identificarea şi prinderea maidanezilor. În ceea ce priveşte comunele, aici lucrurile se întâmplă altfel. Când sunt probleme cu câinii vagabonzi, cei de la primării anunţă operatorul şi salariaţii acestuia se deplasează în zona respectivă.
În prezent, funcţionează adăposturile de la Brad, Simeria, Orăştie, Călan şi Uricani, iar în scurt timp va putea fi folosit şi cel de la Petroşani. În toate acestea sunt aproape 300 de câini. Nicolae Oprean susţine că dacă un proprietar îşi pierde câinele, şi el ajunge la adăpost, îl poate recupera de aici, gratuit, prima dată. A doua oară, însă, îl va costa 150 de lei să-şi recupereze animalul de companie. Animalele se dau spre adopţie, nu rămân mult timp în adăposturi.
Cotizaţia UAT-urilor la operator este de 11 lei/cap
de locuitor. Cheltuiala pentru transport, capturare, hrană, toate cheltuielile pentru o lună cu un câine recuperat de pe străzi se ridică la 572 de lei. Asociaţia are 33 de angajaţi, faţă de 60 câţi erau înainte. Un lucru bun este că operatorul se situează pe locul al treilea pe ţară, după activitatea prestată.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura