Categories: ActualitateFlash

Un milion de euro pentru plata specialiştilor topo

Sorina Popa

După ce au apărut şi normele metodologice de aplicare a Legii 165 din 2013, de finalizare a restituirii proprietăţilor, în fiecare judeţ s-a trecut la constituirea comisiilor de specialitate.
Reprezentantul prefecturii, preşedintele comisiei
Potrivit directorului Oficiului Judeţean de Cadastru, Petru Lobonţ (foto), în judeţul nostru, la nivelul fiecărei unităţi administrative se va forma câte o comisie pentru finalizarea restituirii proprietăţilor. „Sunt 69 de comisii, care vor trebui să se înfiinţeze şi să funcţioneze pentru aplicarea acestei legi. Comisia va fi formată dintr-un reprezentant al prefecturii, care îndeplineşte şi funcţia de preşedinte al acesteia, primar sau secretarul primăriei, un specialist în măsurători topografice şi un angajat de la Cadastru. Nu e obligatoriu, dar în comisie mai pot să intre şi reprezentanţi de la Romsilva, Domeniile Statului. În 120 de zile de la apariţia legii respective, trebuie rezolvate situaţiile cu suprafeţe de teren care au fost date proprietarilor şi rezerva care a mai rămas. Este un fel de bilanţ al suprafeţelor. Adică, se face inventarierea rezervelor retrocedabile. Să se ştie ce se poate da înapoi proprietarilor şi ce nu. Ca noutate, este acest specialist topo, până acum, pe vechea legislaţie, salariaţii de la Cadastru fiind nevoiţi să facă treaba specialistului topo. Specialiştii respectivi vor trebui plătiţi pentru activitatea prestată în comisiile pentru retrocedări. Iar primăriile vor fi nevoite să scoată bani pentru plata lor. Din acest motiv, sunt greutăţi, deoarece unele primării nu au banii necesari”, a declarat directorul Petru Lobonţ. Acesta a făcut parte din comisia de la Bucureşti, care a întocmit normele metodologice pentru aplicarea Legii 165/2013.
Primarii, disperaţi
La nivelul judeţului, doar o treime dintre comisiile respective au fost înfiinţate. Pentru ca să se pună în practică legea nouă a retrocedărilor, este nevoie de un milion de euro pentru plata specialiştilor în măsurători topografice. Nu se ştie cine se va înghesui să facă parte din comisii, atâta vreme cât primăriile stau şi aşa prost cu banii şi nu au cum să mai facă alte cheltuieli. În tot acest timp, până la apariţia normelor metodologice de aplicare a Legii 165, nu s-a putut emitge nici un titlu de proprietate, decât cele care vin după nişte procese cu sentinţe definitive şi irevocabile.
„Banii vor fi o problemă. Nu s-a asigurat finanţarea în acest caz. Primarii sunt disperaţi pentru că nu au bani. Pe lângă plata specialiştilor topo, primăriile trebuie să asigure şi logistica pentru punerea în aplicare a legii retrocedărilor”, a adăugat Petru Lobonţ.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

10 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

15 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

15 ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

15 ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

15 ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

16 ore ago