Un nou capitol în manualul de îndobitocire a telespectatorului
Acest nou capitol s-a consumat joi, cu ocazia scandalului în care au fost implicaţi foştii soţi Columbeanu. Chiar şi simpla difuzare a ştirilor despre avatarurile acestui cuplu nu este altceva decât parazitare a mesajului normal al unei televiziuni. Derapajul produs joi nu face decât să completeze haosul pe care societatea românească nu l-a mai cunoscut de foarte mult timp şi care se manifestă distructiv în toate domeniile: politic, economic, social. Societatea românească se află în degringoladă, prin anularea intenţionată a reperelor, la care, din păcate, coaliţia de guvernare este parte şi nu spectator.
În acest context, mi se pare simptomatic faptul că nivelul se duce din ce în ce mai jos, prin interesul cultivat faţă de minor şi irelevant. Anunţul cu Breaking News! ţinut toată ziua pe ecran, cu referire la cuplul amintit, era o impietate faţă de un eveniment real, să spunem cel al cutremurului urmat de tsunami din Japonia. Moni şi Iri, transformaţi în subiect de interes naţional!
Cine sunt de fapt Moni şi Iri? Dacă suntem cinstiţi faţă de noi, vom răspunde că sunt un nimeni din punct de vedere al valorii. Un bogătaş (nici măcar cel mai mare) scăpat de sub propriul control – Irinel Columbeanu – se însoară cu o puştoaică ce devine model pentru altele ca ea, lipsite de orizont, dornice să parvină şi să scape de sărăcie prin cel mai comod mijloc care le stă la îndemână: măritişul cu un bogătaş. O altă televiziune, la vremea ei, difuza serialele interminabile cu Moni şi Iri, în care nu se întâmpla nimic, doar era redat luxul exorbitant în care trăia cuplul ce se dorea personaj comun în telenovele live! În rest, absolut nimic notabil.
Divorţul şi cearta pentru copil i-a isterizat pe producătorii jurnalelor de ştiri, care s-au luat miorotic unii după alţii, nu care cumva să piardă puncte de rating! De ce vreo televiziune să-şi facă un titlu de glorie renunţând la a difuza ştiri despre cei doi? Ce, e mai fraieră? Nu doresc să intru în detalii, dar aici este vorba despre acea operaţiune majoră de tâmpire a publicului, prin procedee asemănătoare cu cele de tip picătura chinezească. Oamenii sunt determinaţi să creadă că ştirea asta chiar înseamnă ceva. De fapt, Moni şi Iri sunt precum România – debranşaţi de la realitate, haotici, goi dar zgomotoşi, agresivitatea înlocuind orice urmă de logică.
Din acest gen de scandaluri se hrănesc emisiunile de după-amiază, în care toate scandalurile sunt puse sub ochii telespectatorilor, care devin astfel intoxicaţi cu vieţile altora. Pe termen lung, efectul este catastrofal. Asistăm la refugiul oamenilor de calitate (ca în comunism) în nişe existenţiale care li se par protejate. Acolo vor aştepta să treacă toate – voluntarismul politic ce atinge cote îngrijorătoare, degradarea scării de valori, colapsul educaţional. Din păcate, din ce în ce mai mulţi devin sceptici, doar Emil Boc este veşnic optimist.