Un nou dosar cu infracţiuni economice pe capul lui Simota. Un prejudiciu de aproape 10 milioane de lei adus statului de către firmele afaceristului
În cursul săptămânii trecute, afaceristul Alin Simota (foto) a fost din nou în atenţia oamenilor legii, motivul fiind un nou dosar instrumentat de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Principalele acuzaţii care i se aduc în acest nou dosar sunt iniţierea şi constituirea unui grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni economice, Simota fiind capul acestei grupări.
Conform comunicatului emis de DIICOT din 7 august a.c., între membrii grupării infracţionale au mai fost identificate, următoarele persoane: Mihaela Preda, Mariana Panduru, Flavia Drăghici, Gheorghe Dragomir şi Gheorghe Raul Pintilie. Aceştia erau oameni de încredere ai lui Simota, care se ocupau de identificarea unor firme care să emită facturi fictive şi, ulterior, de restituirea sumelor de bani virate prin bănci către aceste firme.
Firme fantomă, facturi false şi cec-uri fără acoperire
Potrivit comunicatului DIICOT, începând cu anul 2007, Alin Simota, împreună cu un grup de persoane din conducerea firmelor Atomis Internaţional Prod, Simar, Atomis Energie şi Elco Invest Consult, au comis infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare. În contabilitatea primelor două societăţi au fost înregistrate cheltuieli fictive, fiind afectate taxele datorate bugetului de stat cum ar fi TVA-ul sau impozitul pe profit. În plus, în vederea devalizării propriilor firme, în baza circuitului fictiv creat, au fost virate sume de bani în conturile bancare ale unor firme fantomă, banii fiind apoi retraşi şi returnaţi în numerar către Simota. Prin activitatea infracţională derulată prin intermediul celor două firme, gruparea a creat statului un prejudiciu total de peste 4.000.000 lei.
O altă infracţiune de care sunt acuzaţi membrii grupării este cea de spălare de bani. Aceştia au făcut un transfer de 2.000.000 lei dintr-un cont al unei firme în alt cont, pe baza unor facturi fictive, ca mai apoi respectivii bani să fie viraţi ca sponsorizare în contul clubului Sportiv Jiul Petroşani, controlat tot de inculpatul Alin Simota. Conform aprecierii procurorilor, operaţiunea reprezintă o formă clasică de spălare de bani proveniţi din infracţiunea de delapidare, fiind reintroduşi în circuitul legal în baza unui contract de sponsorizare.
Salarii plătite doar pe hârtie, pentru lucrări făcute cu statul
Procurorii au ridicat unele suspiciuni rezonabile şi în privinţa banilor pe care politicianul Simota i-a obţinut din contractele pe care le-a avut cu statul. Consiliul Judeţean Hunedoara a virat în contul firmei Simar, controlată de Simota şi administratorul interpus Dorin Smădoi, o sumă de aproape 1.000.000 lei, pentru efectuarea unor lucrări. Pentru obţinerea acestor bani, inculpaţii au folosit state plată falsificate, pentru achitarea salariilor pe mai multe luni, ca ulterior banii să fie retraşi din cont şi folosiţi în interes personal.
De asemenea, grupării i-a mai fost atribuită şi infracţiunea de înşelăciune, prin achiziţionarea de materiale de construcţie cu file cec fără acoperire, de la agenţi economici care au fost păgubiţi cu o sumă de peste 2.700.000 lei.
Vă reamintim că în decursul săptămânii trecute, procurorii au făcut o serie de percheziţii la firmele lui Simota, iar el a fost dus în faţa magistraţilor cu propunere de arestare preventivă. Decizia magistraţilor a fost ca Simota să rămână în arest la domiciliu, iar procurorii au contestat-o cerând în continuare trimiterea după gratii a afaceristului. Contestaţia se va judeca mâine, marţi, la Curtea de Apel Alba Iulia.
Simota liberalul un hot ca majoritatea liberalilor ,Fenechiu ,Rusanu Molot,votati Iohannis alt hot care a furat 8 case cu acte false si a facut trafic de copii in Canada.
Bine mai BOULEANULE, ca pe Nastase pe Base si pe Voiculescu nu-i vezi, astia sunt Comunisto Liberali. Vai de curu (cap nu ai) tau. Pai ce a facut Pontalaul cu ASF, in afara ca a dat conducerea lui Negritoiu ?!? Atunci cand conduceau