Un rol jenant
Actor, director de teatru, parlamentar, ministru, combatant TV, liberal, independent, furibund, de neoprit, Mircea Diaconu a dezamăgit, prin prestaţia sa din ultima vreme, o mulţime de oameni care l-au iubit mai ales pentru rolurile din filmele româneşti de demult.
Încrâncenarea jalnică cu care se agaţă de orice fir de speranţă construit din învârtirea legii în jurul presiunii publice, doar pentru a se vedea parlamentar, de această dată european, este un bol uriaş de tristeţe. Îţi spune legea că nu eşti pe de-a-ntregul, îţi spun colegii de partid tot aşa, îţi spun oameni serioşi din societatea civilă, îţi spun şi oameni obişnuiţi, dar tu insişti să capeţi o poziţie politică, cu orice preţ. Inclusiv cel al sinuciderii morale, cu cel al pierderii încrederii şi suportului multor români, mai mult sau mai puţin apropiaţi.
De ce nu ar sta liniştit, după ce s-a murdărit până-n frunte în mlaştina politicii şi s-a ales doar cu o imagine din ce în ce mai proastă? De ce i se pare firesc să susţii că ai dreptate, când nu ai, să stai cu fundul în zece bărci, să spui că e corect să iei bani din toate părţile şi să devii disperat când ţi s-a mai luat din şunca de pe masă? Habar n-am.
Dacă ar fi amărât, cum sunt mulţi colegi ai săi de generaţie, care îşi duc cu greu existenţa, aş înţelege că s-a săturat de sărăcie. Dar nu e cazul.
Conform declaraţiei de avere din iulie 2012, Diaconu avea vreo trei terenuri, vreo trei imobile, vreo trei autoturisme, iar bănuţii câştigaţi erau cam aşa: 50.784 lei ca senator, 34.057 lei ca director de teatru, 40.090 lei din drepturi de autor şi 22.500 lei din închirieri. Aproape 150.000 de lei. Fără veniturile soţiei. Şi mai are un 50 la sută dintr-o întreprindere familială. Aşadar, n-ai spune că-i lipseşte pita de pe masă.
Dar el vrea mai mult şi vrea la Bruxelles, unde, evident, plata e mai sănătoasă şi-i departe de casă, poate respira europeneşte.
Dar ce spunea în 2010, într-un interviu din revista Playboy? PLAYBOY: În politică, credeţi c-o să vă mai vrea cineva peste patru ani? DIACONU: Categoric, nu. Accidentele se întâmplă o singură dată. Mă enervează starea incertă de a cere voturi, deşi actorii sunt aleşi toată viaţa de cineva. Când eşti distribuit, eşti ales. Toată viaţa am fost ales, m-am cam plictisit de chestia asta“. Ei, aş!
Valodea, jenanta e si viata ziaristilor care scriu la comanda. Dar si mai jenanta e viata acelor ziaristi care scriu din convingere, sperand sa aiba „succesuri” in cariera.
Nenea, jalnica prestatie de ” ziarist”, Oare CULTURA NU NE MAI PRIIESTE?? Da…..
Mai ieri, cineva din ” presa” aducea ..laude, lui Madame Campeanu, am vazut ce abilitati avea. Acum e ..tarziu.
Zidul vestic al fostei capitale dacice Sarmizegetusa a fost distrus pe o lungime de 30 de metri, dupa ce autoritatile hunedorene au aprobat construirea unei parcari in zona. Bucati imense de piatra s-au desprins si au cazut din zidul cetatii dupa ce un excavator a efectuat cateva lucrari necorespunzatoare.. „Toata lumea striga ca n-au masinile unde sa parcheze. Ei acuma am facut si parcarea asta. Cei care ne contesta ar trebui sa vada ce se intampla in interiorul cetatii si nu in afara cetatii”, a declarat Mircea Molot, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara. Parcarea de aproape 3.000 de metri patrati este amenajata chiar langa zidurile cetatii, pe o zona in care in anii ’80 au fost gasite urme ale existentei dacilor. Nu este pentru prima data cand relicve istorice de nepretuit sunt distruse cu largul concurs al autoritatilor. Pe vremea lui Ceausescu, un sanctuar intreg a fost distrus pentru a fi construit un heliport, iar in ultimii ani cetatea a fost distrusa de cautatorii de comori dacice.
Domnule gicu
Domnule Miron Gheorghe,
Regret faptul că nu am fost explicit, suficient să înțelegeți ce spun.
Pentru domnul gicu: fără falsă modestie, nu e nimic jenant în a spune că un actor poate deveni penibil în momentul în care aplică metoda lui Lăpușneanu, „dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”, cerșind o funcție politică pentru care nu este nici instruit, nici calificat, nici motivat. Și, sincer, nu vă necăjiți pe cât de grea e viața mea…
Petru domnul Miron Gheorghe: cultura ne priește, dar aici e vorba de un simplu actor, nicidecum de un om de cultură, care jinduiește, refuyat și penibil, la un post bine plătit la Bruxelles…
Vă mulțumesc pentru interes…
Volodia Macovei
errata: „Pentru” nu ”Petru” și y se citește z… necazuri cu tastatura
Stimate Volodia,
apreciez foarte mult scrisul dvs., atunci cand nu se manjeste cu noroi politic.
Din ceea ce am observat sunteti sustinator in principal al gandirii „basesciene”, sa zic asa.
Ceea ce inseamna, legat de subiectul acestui articol si al comentariilor dvs. de dupa, ca veti sustine sa ajunga in Parlamentul Europeean doar persoane instruite si calificate. Am exclus din discutie motivarea, aceasta o au toti candidatii, incepand de la bani incolo.
Acestea fiind spuse probabil veti fi un sustinator inflacarat al d-nei Monica Macovei – fost procuror comunist, sau al super calificatei si instruitei EBA – odrasla agramata de presedinte, sau Gelu Visan – fost condamnat si gratiat pentru violul unei minore.
Nu mai continui ca mi se face greata.