Un simbol al municipiului Orăștie, reînsuflețit cu bani europeni
Magdalena Șerban
Reabilitarea şi modernizarea Casei de Cultură ”Alexandru Grozuţă” din municipiul Orăștie, precum și transformarea acesteia în Centru Cultural multifuncţional este un proiect de suflet al administrației publice de aici, urmând să se concretizeze în baza unei importante finanțări europene.
Veche vatră culturală
„Recent, am predat amplasamentul pentru construcția viitorului Centru Cultural al municipiului. Este una dintre cele mai așteptate investiții, iar întregul demers cuprinde două componente, respectiv reabilitarea și modernizarea Casei de Cultură (lucrări de reabilitare structurală, funcțională și tehnică, dotarea cu echipamente și mobilier specific, etc), plus reabilitarea și modernizarea străzii Dacilor, care a fost deja efectuată în 2021 (lucrări de infrastructură: pavaje, amenajare zone verzi, amenajare de spaţii de odihnă cu mobilier urban, refacerea vegetaţiei îmbătrânite, etc). Per total, proiectul are o valoare de peste 32.000.000 de lei și a fost accesat și câștigat în parteneriat, mai exact U.A.T. Municipiul Orăștie, în calitate de Solicitant și Lider, și U.A.T. Județul Hunedoara prin Consiliul Județean Hunedoara în calitate de Partener”, a precizat primarul din Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan (foto). Amintim că documentația tehnică presupune reabilitarea unui corp al clădirii și refuncționalizarea acestuia, dar și demolarea unui al doilea corp aflat într-o stare avansată de degradare, precum și construcția unui edificiu nou. Astfel, se urmărește punerea Casei de Cultură de la 1870 în conformitate cu cerinţele actuale, ceea implică o sală nouă de spectacole cu spaţii anexe, refacerea finisajelor, lucrări de reabilitare şi schimbare a pardoselii, refacerea totală a instalaţiilor sanitare, termice, electrice, reabilitări de structură până la zidărie, tencuieli, ferestre şi restaurare cu detalii de lemn, precum și restaurarea sălii de consiliu (parter) şi a sălii oglinzilor, restaurare porţi istorice (în număr de două), lucrări la faţada principală.
O istorie specială
Casa de Cultură funcționează într-o clădire care a fost, iniţial, un hotel. Aceasta a trecut, de-a lungul timpului, prin mai multe transformări şi îmbunătăţiri. Denumirea a fost schimbată conform voinţei celor care s-au aflat la conducerea urbei, în mai multe perioade istorice: Căminul Cultural „Nicolae Bălcescu” (1945 – 1948), „Ateneul Popular” (1948 – 1950), „Casa Raională de Cultură” (1950-1968), „Casa de Cultură Orăştie” (după 1968). Din anul 2007, în baza unei hotărâri a Consiliului Local Orăştie, instituţia a primit numele celui care i-a dus faima în întreaga ţară, prin cântecul creat aici – „Lele de la Orăştie”, numindu-se Casa de Cultură „Alexandru Grozuţă”.