ActualitateFlash

Un singur hunedorean în Top 300 al celor mai bogaţi români

Natalia Bumbac

Fermierul Dumitru Andreşoi (foto) este singurul hunedorean inclus în top 300 al celor mai bogaţi români. Clasamentul anual este realizat de Revista Capital şi are la bază mai multe criterii şi calcule riguroase, verificate cu ajutorul unor platforme dedicate monitorizării afacerilor româneşti, dar şi prin verificarea informaţiilor direct la sursă, adică prin intervievarea milionarilor. În topul general al celor mai bogaţi 300 de români, Dumitru Andreşoi se situează pe poziţia 200 ca valoare a afacerilor pe care le administrează.

Nu ar vinde afacerea nici pe miliarde
Averea hunedoreanului, constând în proprietăţi imobiliare şi ferme de animale, a fost estimată în 2017 la 30 – 31 de milioane de euro, în creştere cu 4 – 5 milioane de euro faţă de anul trecut. Pentru Dumitru Andreşoi, afacerile sale sunt nepreţuite, nu le-ar vinde nici pe miliarde de euro şi îi place ceea ce face. „Nu e uşor să administrezi atâtea animale şi atâtea terenuri, dar important este că fac ceea ce-mi place. Din 2001 am început cu creşterea oilor, iar din 2016 ne ocupăm şi de cultivarea cerealelor: grâu, porumb, floarea soarelui, rapiţă etc. Avem terenuri în mai multe judeţe, în Dolj, Mehedinţi, Caraş, Gorj, Bihor, Arad sau Cluj, nu doar în judeţul Hunedoara. Avem 16.000 de hectare, din care în proprietate sunt jumătate, restul sunt arendate. Avem circa 40.000 – 45.000 de capete de ovine. Pentru mine afacerea asta este inestimabilă. Şi dacă mi-ar da un miliard de euro pe ea nu o vând. Banii pentru mine nu valorează nimic. Pentru mine, activităţile pe care le am sunt valoroase”, a declarat Dumitru Andreşoi, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Este al treilea an consecutiv în care hunedoreanul a fost inclus în acest clasament. Dumitru Andreşoi are 48 de ani şi este cunoscut drept cel mai mare proprietar de ovine din România, uneori spunându-i-se şi „Regele ciobanilor”. Acesta deţine funcţia de preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dacia şi sprijină cu entuziasm campania guvernamentală „Alege oaia!”, iniţiată de ministrul Agriculturii Petre Daea.

Vecinii o duc mai bine
Aşadar, judeţul Hunedoara are un singur reprezentant în topul pe 2017 al celor mai bogaţi români, rămânând cu mult în urma judeţelor cu care se învecinează şi care se pot lăuda cu o reprezentare numeroasă în clasamentul Revistei Capital. Spre exemplu, judeţul Alba are nouă milionari de top, ocupând în acelaşi timp, locul şapte între primele 15 judeţe cu cei mai mulţi milionari din ţară. De asemenea, Timiş (12 milionari) sau Arad (opt milionari) sunt alte două judeţe în care desfăşoară afaceri de sute de milioane de euro, unii dintre ei, precum fraţii Cristescu, din Timişoara, situându-se printre primii 10 cei mai bogaţi români.

Cel mai modest milionar român
Dacă ar fi să ne ghidăm nu doar după actualul domiciliu al milionarilor, atunci l-am putea revendica drept „hunedorean de-al nostru” pe Florin Talpeş, părintele Bitdefender, cea mai populară suită de soluţii de securitate informatică din lume. Florin Talpeş este absolventul unui liceu din Brad şi are o parte din familie în judeţ. Compania românească Bitdefender a fost fondată în 2001 şi are ca simbol lupul dacic stilizat. Prin modul de viaţă pe care îl au, soţii Măriuca şi Florin Talpeş sunt cunoscuţi ca fiind cei mai modeşti milionari din România. Deşi au o avere estimată la 140 de milioane de euro, aceştia nu duc o viaţă extravagantă. Revista Capital arată că soţii Talpeş nu au un automobil, circulă cu taxiul şi cu metroul, iar vacanţele şi le petrec în ţară.

Alţi hunedoreni incluşi în topurile precedente
În anii trecuţi, din topul Revistei Capital au mai făcut parte şi alţi hunedoreni. Unul dintre ei a fost afaceristul din Valea Jiului, Alin Simota, aflat, în prezent în închisoare, unde are de executat două pedepse primite în două dosare diferite. Simota a derulat afaceri în industria minieră, pe piaţa energetică, dar şi în sectorul imobiliar, averea lui fiind estimată la câteva zeci de milioane de euro. Odată cu declanşarea anchetelor penale faţă de Simota, a început şi decăderea lui financiară, notabile fiind acum prejudiciile pe care le-a creat statului prin neplata obligaţiilor fiscale.
Un alt hunedorean care a fost inclus în topul celor de la Capital a fost Popa Alin, fostul patron al companiei de transport auto Edy Spedition, decedat în 2012 într-un dramatic accident rutier. În acelaşi an, Revista Capital i-a inclus în topul celor mai bogaţi români pe urmaşii hunedoreanului, cu o avere estimată la 30 – 35 de milioane de euro.
Primii cei mai bogaţi 10 români, conform topului întocmit de Capital în 2017 sunt următorii: Ion Ţiriac: 1,7 – 1,8 miliarde de euro; Dragoş şi Adrian Pavăl (patronii Dedeman): 1,1-1,2 miliarde de euro; Zoltan Teszari(patronul RCS&RDS): 550 – 570 milioane de euro; Ioan Niculae: 500-600 milioane de euro; Iulian Dascălu: 480-500 milioane de euro; George Becali: 400-500 milioane de euro; Gruia Stoica şi Vasile Didilă: 400-420 milioane de euro; Frank Timiş: 380-400 milioane de euro; Radu Dimofte: 370-400 milioane de euro; Marius şi Emil Cristescu: 340-350 milioane de euro.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura