Un detector care utilizează inteligenţa artificială a fost folosit, ieri, în operaţiunile de căutare a persoanei dată dispărută duminică în lacul de acumulare al barajului de la Sântămăria Orlea, de lângă oraşul Haţeg, la faţa locului acţionând opt scafandri din structurile Salvamont-Salvaspeo din judeţele Hunedoara, Gorj, Mureş şi Harghita.
Condiții dificile
„Continuăm căutările cu ajutorul unui dispozitiv complex, bazat pe tehnologia care foloseşte inteligenţa artificială. Acționăm împreună cu colegii din structurile Salvamont din judeţele Hunedoara, Gorj, Mureş şi Harghita. Operaţiunile sunt dificile deoarece temperatura apei este scăzută, suprafaţa lacului este mare iar vizibilitatea este parţial redusă”, a declarat Doru Oprişoni, scafandru în cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara.
Victima, un tânăr de 23 de ani, din Haţeg, este căutată de două zile în apele barajului de la Sântămăria Orlea de echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara şi ale serviciilor Salvamont şi Salvaspeo din mai multe judeţe. „În cursul zilei de luni am efectuat două scufundări de 45 de minute în zona în care se presupune că victima s-ar fi aruncat în apă şi în cea a vanelor de evacuare din baraj. Din păcate, nu am reuşit să găsim victima, dar continuăm marţi cu acest dispozitiv care poate detecta prezenţa corpului uman în apă”, a menţionat scafandrul de la Salvamont Hunedoara.
Cele mai performante
Dispeceratul Naţional Salvamont România a transmis ieri că la solicitarea ISU Hunedoara salvatori acvatici şi scafandri din cadrul serviciilor Salvamont-Salvaspeo din judeţele Gorj, Mureş, Harghita şi Hunedoara participă ca resursă de sprijin pentru căutarea trupului persoanei înecate în lacul de la Sântămăria Orlea. Structurile Salvamont-Salvaspeo sunt singurele din ţară care deţin cele mai performante detectoare din lume pentru găsirea sub apă a persoanelor, detectoare bazate pe inteligenţa artificială.
În prezent, există cinci servicii Salvamont care deţin astfel de aparate, cele din Gorj, Harghita, Mureş, Neamţ şi Braşov. În mai puţin de un an, de când au intrat în dotarea salvatorilor, detectoarele au găsit patru victime în toate cele patru situaţii în care au fost solicitate în căutări, care au durat între 5 minute şi 3 ore.
„Chiar dacă menirea noastră este de a salva oameni, cu sprijinul consiliilor judeţene, am acceptat să ne pregătim şi să ne dotăm corespunzător şi pentru astfel de situaţii, pentru a veni în sprijinul familiilor care trec prin aceste tragedii şi care mai au doar o singura dorinţă – să îşi poată îngropa creştineşte pe cel înecat. De asemenea, localizarea victimei permite timpi mai scurţi de intervenţie a scafandrilor şi, implicit, de expunere la riscuri”, se arată într-un comunicat al Salvamont România. (A.N.)
Vorbesc cârcotașii că un personaj de la noi, mare și tare de la o vreme,…
Dorin Gligor, directorul general al Apa Prod Pentru că Apa Prod SA a semnat contractul…
Florin O., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată, împreună cu alți…
Mai mulți experți în domeniul riscurilor globale au avertizat că omenirea ar trebui să își…
Polițiștii, din nou la datorie! Ei au efectuat o razie pentru asigurarea unui climat de…
Individul a reușit cu ajutorul unei foste iubite să fure conturile de pe rețelele sociale…