Actualitate

Un spectacol de excepţie, dăruit hunedorenilor de Ansamblul „Drãgan Muntean”

Magdalena ŞerbanDragan Muntean 2

Spectacolul „Cântec de primăvară”, organizat de Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean” şi cu sprijinul Consiliului Judeţean, a adunat sute de hunedoreni în sala Teatrului de Artă din Deva. Chiar dacă a durat mai bine de 2,5 ore, nimeni nu a dat semne de plictiseală, întreaga reprezentaţie beneficiind de un scenariu bine închegat.
Plachetă de excelenţă şi un repertoriu cu surprize
Coregraful Mircea Resiga şi scenografa Mariana Lemneaţă au făcut posibilă o după-masă de excepţie pentru iubitorii de folclor, alături de solişti hunedoreni de muzică populară precum Ana Almăşan Ciontea, Elena Evsei Ruiu, Nelu Ban Fântână, Valerica Ianoşi Marian, Viorica Brânduşan Lupo, Mariana Suciu, Mihai Petreuş, Violeta Deminescu, Daniela Tărnăuceanu, Vionelia Băluşe, Dorel Sparios, Lidia Benea Matei, Lorena Pascu, Alisa Toma, Geanina Gavrilă, Lavinia Zselnyan, Ionuţ Lupuţ, Ana Teodora Anuţoiu , Teodora Iuga, Amalia Otea, Corina Iar, Felician Diniş, Mara Andraş, Cătălina Pânzariu, Mara Alimpescu, Mihai Fegher, Denisa Mureşan, Bianca Iacoboni, Răzvan Furdui, Cătălina Furdui, Adriana Anghel, Elena Lucaci, Andrei Molocea şi Lorena Cheregi.  Acompaniamentul a fost asigurat de orchestra ansamblului, sub bagheta dirijorului George Cîlţea şi a invitatului special, maestrul dirijor Constantin Arvinte.  De departe cel mai emoţionant moment a fost acela în care maestrul Constantin Arvintea a dirijat, în premieră, „Suita Hunedoreană”, compusă special pentru orchestră. Totodată, pentru implicare şi întreaga activitate depusă în slujba promovării cântecului tradiţional autentic, artistul a fost recompensat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dorin Gligor, cu o plachetă de excelenţă. Mai trebuie spus că fiind şi Ziua Eroilor, pe fundalul unei incursiuni în istorie, organizatorii au surprins publicul prin interpretarea imnului eroilor, sub coordonarea lui George Cîlţea, care l-a adaptat pentru orchestra de muzică populară.
Se urmăreşte promovarea valorilor autohtone
„Am dorit să aducem în atenţia publicului 34 de cântăreţi de muzică populară, din care 17 sunt tineri talentaţi, iar restul reprezintă artişti consacraţi. Cu acest prilej, am făcut şi o selecţie a celor mai bune talente, deoarece avem în plan ca în viitorul apropiat să organizăm o ediţie specială a emisiunii Tezaur Folcloric chiar pe meleagurile noastre, astfel încât să ne promovăm autenticitatea folclorică locală şi tinerii valoroşi din punct de vedere artistic. Referitor la spectacol, invitatul nostru special, maestrul Constantin Arvinte, a aniversat joi, frumoasa vârstă de 89 de ani, serbându-şi totodată şi onomastica. Dumnealui a scris pentru noi trei suite de orchestră, una dintre ele fiind prezentată în cadrul manifestării. Pentru că suntem o echipă, doresc să le mulţumesc tuturor pentru implicare. Mai doresc să mulţumesc conducerii Consiliului Judeţean, pentru sprijinul acordat”, a afirmat Cristian Fodor, managerul Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean”. Potrivit acestuia, până la finele anului curent, programul artistic al instituţiei culturale hunedorene mai include un spectacol folcloric ce va fi organizat în 14 august, cu prilejul Sărbătorii Sfintei Maria, şi va aduce în scenă nume mari ale muzicii populare judeţene şi naţionale. În 28 octombrie urmează „Sunetul toamnei”, iar luna decembrie va include un spectacol de colinde. De asemenea, în colaborare cu  Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, ansamblul va mai participa la serbările naţionale de la Ţebea, la cele de la Costeşti, la Festivalul Pădurenilor şi la multe alte evenimente cu răsunet  judeţean, dar şi extrajudeţean.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura