Un urs de 150 de kilograme, eliberat din capcana braconierilor
Gestionarul fondului de vânătoare din zona Polatişte-Cutreasa a sesizat luni că un urs a fost prins într-un laţ. În urma sesizării, patru jandarmi montani din cadrul Detaşamentului 3 Lupeni s-au deplasat în acel loc. Totodată, a fost anunţată şi Echipa de Intervenţie Rapidă Specializată.
În acest fel, a fost pusă în aplicare „Procedura de acţiune privind situaţiile de urgenţă generate de animalele sălbatice” aflată în vigoare la nivelul judeţului. Până la sosirea Echipei de Intervenţie Rapidă Specializată, jandarmii montani au luat măsuri pentru a împiedica pătrunderea altor persoane către urs, fapt ce ar fi determinat autorănirea animalului. Ursul a fost eliberat din capcană după o intervenţie ce a durat 45 de minute, acesta fiind mai întâi tranchilizat. Animalul, în vârstă de trei ani şi jumătate, şi cu o greutate de aproximativ 150 de kilograme, a fost supravegheat până când şi-a revenit şi s-a retras în pădure în condiţii de siguranţă.
Conform Legii 407/2006, braconajul constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. În acest sens, a fost demarată cercetarea pentru identificarea autorilor faptei.
Echipa de Intervenţie Rapidă Specializată (EIRS) a fost constituită în cadrul proiectului LIFE Connect Carpathians, fiind formată din personal specializat al Fauna & Flora International, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara şi al Asociaţiei Zarand.
În cadrul proiectului LIFE Connect Carpathians a fost elaborată şi funcţionează la nivelul judeţului Hunedoara, sub autoritatea Prefecturii, o procedură de intervenţie a instituţiilor în cazul unor situaţii de urgenţă generate de animalele sălbatice. Această procedură a constituit o premieră la nivel naţional şi reprezintă un exemplu de bune practici pentru zonele din ţară care se pot confrunta cu situaţii similare. Pentru Echipa de Intervenţie Rapidă Specializată este al patrulea caz de intervenţie în cazul unor conflicte om – animal sălbatic soluţionat cu succes: trei în judeţul Hunedoara şi un altul în judeţul Caraş-Severin.