Una zice Curtea, alta zic cei din Guvern
Curtea Constituţională a decis, ieri, că Legea referendumului este constituţională, dar numai în condiţiile în care la urne se prezintă 50 la sută plus unu din persoanele înscrise pe listele electorale permanente. Concret, pentru a fi validat referendumul, trebuie să se prezinte la vot aproximativ 9.000.000 de alegători.
Curtea Constituţională a decis, ieri, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la vot a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
Guvernul declară că respectă decizia Curţii…
Guvernul anunţă că va respecta decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului, precizând totodată că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată de Curte. „Guvernul consideră firească decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului şi se angajează la respectarea acesteia. Guvernul consideră că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată astăzi de Curtea Constituţională“, se arată într-un comunicat transmis de Executiv.
…Dar ministrul Dobre spune altceva
Dacă CCR a decis astfel, nu acelaşi lucru au făcut liderii USL. Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) spune că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, potrivit căreia preşedintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne, se aplică la referendumul din 29 iulie. Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a declarat, ieri, că referendumul va fi organizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, precizând că aceasta este Legea 3/2000, corectată şi modificată prin OUG 41/2012.
„Vreau să fiu foarte clar şi precis: Ministerul Administraţiei şi Internelor, toate instituţiile implicate, Guvernul României nu pot organiza consultarea decât în conformitate cu legislaţia în vigoare, adică Legea 3/200 corectată şi modificată prin Ordonanţa 41/2012. Restul sunt comentarii“, a spus Victor Paul Dobre.
În aceste condiţii, nu se ştie care reguli vor fi aplicate la referendumul organizat în vederea demiterii lui Traian Băsescu (foto) din funcţia de preşedinte al României.
Ministrul Dobre, fiind ” militian” la origine stie sa zica doar „am intzeles”!
De fapt nici nu-l intereseaza, el trebuie sa organizeze referendumul.
Ce si cum si citi, e treaba parlimentului si a CCR care valideaza.
Dar avind in vedere ca „mazilistii 256” se misca destul de repede, daca vor, pot schimba oricind legea si atunci…. ramine de vazut ce inventzii va mai face cea de a treia camera a parlimentului , adica „handicapatul” CCR!
Poate ne cinta „fluturas nu mai ai aripioare” !
Mersi Nina…..chiar ma si citeste cineva !!!
🙂
ptr tavi
fluturaş al tău, Tavi, va deveni vierme la ,,mititica,,!!! mai are puţin …nu te umfla în pene prea tare,ţi-am mai spus-o!!!..dar ţi se pare normal să ajungi preşedinte cu 5 milioane de voturi(şi alea furate pe la Paris) şi să te exmatriculeze cu 9 milioane????..ce zici???