Categories: Fara bascalie

Unde e floarea de colţ din cremele Gerovital…

Văd, de vreo câteva zile, un spot publicitar difuzat de posturile TV naţionale. Solista Paula Seling – cu care de altfel nu am nimic – spune ceva despre o cremă marca Gerovital Plant, care cică se obţine cu extract bio din floare de colţ. Hm… floare de colţ? Păi nu e oare floarea asta ocrotită? Curios să văd cum se poate face reclamă la o cremă obţinută cu extract bio din floare de colţ, dar şi cum de se poate face chiar cremă cu extract din floare de colţ, şi bio pe deasupra, preocupat de modul în care publicul poate fi manipulat prin publicitate, am început să mă documentez, ca să nu-i acuz pe publicitarii români de tâmpenii, mai ales că publicul nostru înghite pe nemestecate aiureli după aiureli, de tipuri diverse, de la emisiuni cretinoide, la spoturi publicitare aiuritoare.
Ce spun site-urile naturiste? Iată: “Când se vorbeşte de floarea de colţ, toată lumea se gândeşte la ceva rar, lucru care este cât se poate de adevărat. Întâlnindu-se din ce în ce mai rar, floarea de colţ – Leontopodium alpinum – a fost declarată monument al naturii şi se află sub ocrotirea legii încă din 1933.”
Ce spune site-ul produsului? Iată: ”Extractul BIO de floare de colţ este certificat de ECOCERT Franţa, iar plantele folosite pentru obţinerea acestuia nu provin din flora spontană, ci din culturi organice obţinute fără ierbicide, pesticide sau fertilizatori minerali, certificate de BioSuisse”.
Şi încă: „Floarea de colţ este într-adevăr o specie ocrotită, însă numai dacă vorbim despre planta spontană, care creşte sălbatic pe crestele munţilor. Dacă planta provine însă din culturi organice controlate, este însămânţată şi cultivată, lucrurile stau cu totul altfel şi asta ne permite să valorificăm beneficiile acestei plante minunate, fără să îi afectăm existenţa… Extractul bio de floare de colţ folosit în produsele Gerovital Plant, produs de DSM/Alpaflor, provine de la plante obţinute din culturi pe care Alpaflor le-a dezvoltat împreună cu ferme montane din Alpi, care au peste 20 de ani de experienţă în cultivarea de plante organice, printre care şi floarea de colţ. Fabrica Alpaflor se află în Vouvry, regiunea Valais, din Elveţia, în apropierea culturilor.”
Am mers mai departe cu documentarea, căutând site-urile producătorilor. Nu există un site Alpaflor, dar există site-uri DSM şi Pentapharm, producătorii adică, unde există catalogul de produse şi apar într-adevăr două extracte de Leontopodium alpinum, unul care are nevoie de beanzoat de sodiu şi sorbat de potasiu pentru conservare. Şi cu astea două produse de conservare, cunoscute şi ca aditivi alimentari, totul rămâne „bio”? Se pare că între anumite limite, da.
Aţi avut răbdare să citiţi până la sfârşit? Realitatea este că de foarte puţine ori, avem răbdarea să ne documentăm asupra a ceea ce ne poate face rău.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • si tot o intrebare pe aceiasi tema ar fi :unde este mierea din miere, adica din borcanele cu miere ce se vind in comertul nostru sau unde este untul din pachetul de unt deoarece daca nu esti atent sa citesti ingredientele de pe pachet ai surpriza sa cumperi diverse grasimi, adica unturi si nicidecum unt provenit din smintina de la lapte...asta ca tot suntem o tara de smecheri!

  • Mai pe limba noastra :este floare de la coltul lor si nu cea protejata de pe la noi!
    De la noi sunt numai banii si cei buni de prostit!
    RECLAMA E SUFLETUL COMERTULUI- IN ECONOMIA DE PIATA!
    Cica a noastra inca n-ar fi chiar de piata , inca ! Si merge !

  • 1 . nu ati demonstrat cu absolut nimic ca gerovital nu foloseste extract din floare de colt
    2. daca tot ati citat de pe site-ul dsm, ati omis sa spuneti ca exista doua feluri de extract de floare de colt
    3. benzoatul de sodiu pe care il acuzati mai sus, il mancati dvs periodic in: criturile şi murăturile oţetice , băuturi carbo-gazoase, sucuri de tomate, sucuri şi dulceţuri de fructe, apă de gură pe bază de alcool , siropuri pentru tuse, ciuperci, scortisoara, unele lactate etc, ca sa nu mai spun ca benzoatul de sodiu, adica E211 este aditiv aprobat pentru consum, de catre Comisia Europeana. Nu inteleg de ce va plangeti de un produs pe care oricum nu il veti folosi, cand dvs consumati zilnic acest aditiv alimentar

  • Draga doamna lili, nici nu am vrut sa demonstrez ca nu foloseste... Daca veti da un search pe tema respectiva, veti vedea cat de multi cred ca totul este o facatura publicitara. Am crezut la fel. In fond, daca sunteti din partea firmei, v-am facut un serviciu, documentandu-ma complet. Nu ma plang de nimic, din moment ce am spus ca intre anumite limite, ramane bio.
    Cred ca nu ati decodificat corect articolul meu, dar lasati-ma sa nu fiu victima inocenta a spoturilor TV. Cunosc procedeele si limbajul.

  • Sunt o simpla consumatoare, nu sunt din partea firmei. Dar in primul rand articolul dvs se numeste " Unde e floarea de colţ din cremele Gerovital", asta insemnand subtil ca suntem mintiti in fata si ca in creme nu se foloseste nici un extract nu? Apoi, la inceputul articolului va puneti intrebarea cum au unii tupeul sa sustina ca produsul respectiv se face cu extract din floare de colt cand biata floare e ocrotita de atatia zeci de ani. Gerovital explica foarte clar de unde vine acea floare de colt, deci cred ca e inutil sa mai puneti problema asa.
    Si eu cunosc destul de bine procedeele si limbajul reclamelor tv, nu pun botul ca sa spun asa la orice, dar aceasta este o chestiune generala. Nu este nimic nou in reclama celor de la gerovital. Daca v-ati uita pe putin o ora la televizor veti observa aceeasi tenta de manipulare si ridicare in slavi a produsului, in absolut toate reclamele. Ca sa nu mai spun de reclamele. Cred ca este inutil sa adaug ca toate reclamele incalca multe prevederi cand isi compara produsul lor cu alt produs "obisnuit". Atentie doar cum va formulati parerile asupra a ceva atat de evident. Nu floare de colt trebuia sa fie discutia aici, ci vesnica abordare a reclamei gerovital, care o gasiti poate in masura si mai mare la toate reclamele posibile.

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

23 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago