“Unde nu-s bani, oamenii rămân datori”
Primarul comunei Zam, Sorin Nistor (foto), propune o soluţie salvatoare pentru datornicii la bugetul de stat: munca în folosul comunităţii. Aceasta, spune el, ar fi o şansă pentru achitarea datoriilor în cazul celor fără nici un venit, lucru dovedit cu o anchetă socială făcută la sânge şi după alţi indicatori decât cei practicaţi până acum.
Muncă în folosul comunităţii
„Avem încasări de 60 la sută din taxele şi impozitele locale. Raportat la 2011, mai precis la aceeaşi perioadă, stăm cam la fel. Din nefericire, lumea nu are bani. Acesta cred că este principalul motiv pentru care nu-şi plătesc oamenii dările. Nu sunt locuri de muncă, indemnizaţia pentru şomaj s-a cam terminat pentru mulţi, iar situaţia e alarmantă, ţinându-se cont că există persoane care nu beneficiază de ajutor social, chiar dacă nu au nici un fel de venit. După coordonatele legislative, dacă ai în posesie 20 de ari de pământ, eşti considerat avut, deci, nu mai ai nevoie de bani. Este o lege care nu-i ajută pe cei care au probleme, cu adevărat. Plus că nici anchetele sociale nu sunt făcute în profunzime, ci doar după nişte elemente-reper, ce uneori nu au nici o legătură cu situaţia reală. Aşa că degeaba le trimitem unor restanţieri, înştiinţări de plată, când ei nu au de unde plăti”, a spus Sorin Nistor, primarul comunităţii din Zam. Ceea ce-şi doreşte edilul-şef este o lege prin care cei care nu au posibilitatea, evident, dovedită, să-şi achite impozitele către primării, să poată face muncă în folosul comunităţii, până ce vor achita întreaga sumă datorată, calculată conform unui tarif unic, pe zi de lucru.
Iarna dă bătăi de cap primarului
Până la prima ninsoare mai e doar puţin, aşa că edilul din Zam îşi pune lucrurile administrative la punct. „Avem de asigurat necesarul de lemne pentru instituţiile publice din comună. E prioritar acest lucru. Mai avem în plan, contractarea unei firme care să ne ajute cu deszăpezirea, când va fi cazul. Avem în dotare un buldoexcavator, dar nu ştim dacă va face faţă la o iarnă grea, pentru toţi cei 100 de kilometri de drumuri comunale, cât deţinem. Mai avem în vedere şi un stoc de nisip, pentru drumurile aflate în pantă”, a mai arătat primarul comunei Zam.