Cum mai sunt doar trei zile până când românii au parte de o nouă minivacanţă, cea de 1 Mai, în următoarele ediţii ale ziarului vom prezenta câteva locuri unde hunedorenii îşi pot petrece un sejur în mod plăcut.
1. Băile Felix, se află în judeţul Bihor, la nouă kilometri de Oradea. Principalul punct de atracţie sunt apele termale care ating temperaturi ridicate, ceea ce permite chiar şi efectuarea unor băi în aer liber în timpul iernii. Aici găsiţi ape minerale termale, cu o temperatură cuprinsă între 41 şi 49 grade C. Din punct de vedere al compoziţiei chimice, ele sunt bicarbonatate, sulfatate, calcice, sodice, silicoase, oligominerale.
Apele de la Felix sunt bune pentru mai multe categorii de afecţiuni reumatismale, îndeosebi. Dar numeroasele posibilităţi de cazare oferite, precum şi oferta bogată de distracţie şi agrement, Aqua Parc, ştranduri, hoteluri cu restaurante şi baruri etc – atrag permanent aici numeroşi turişti, dornici să-şi petreacă un sfârşit de săptămână relaxant şi, totodată, util.
2. Băile 1 Mai sunt situate la doi kilometri de Băile Felix şi patru kilometri de Oradea. Staţiunea s-a făcut remarcată mai ales datorită apelor minerale şi a nămolului sapropelic extras din lacul aflat în localitate, utilizate în tratarea unor afecţiuni reumatice, afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic şi afecţiuni ginecologice.
La Băile 1 Mai puteţi găsi ştrandul „Venus“ cu o capacitate de câteva mii de locuri şi cu multe bazine din care unul olimpic şi unul cu trambuline pentru sărituri. De asemenea şi „Ştrandul cu valuri“ cu o capacitate mai mică de locuri, dar care este special datorită valurilor care sunt produse în apa din bazin. Tot aici găsiţi şi „Lacul cu nuferi“ unde creşte o floare unică în România, protejată prin lege şi considerată o rezervaţie naturală. Floarea de nufăr provine din apele Nilului. Datorită faptului că apa este caldă, nu îngheaţă niciodată şi la începutul secolului XX, această localitate era numită şi „Localitatea unde cântă broaştele şi iarna“.
3. Hajduszoboszlo este un oraş situat în estul Ungariei, la aproximativ 200 kilometri de Budapesta. Este considerat una dintre cele mai mari staţiuni balneare ale ţării.
Staţiunea Hajduszoboszlo este supranumită “Mecca reumaticilor” datorită izvoarelor termale şi a microclimei de aici. Însă, Hajduszoboszlo nu este nici pe departe doar o destinaţie pentru cei veniţi la tratament. Staţiunea atrage turiştii dornici de o minivacanţă de 1 Mai, familiile cu copii venite să-şi petreacă vacanţa de vară, tinerii dornici de distracţie în parcul acvatic şi pe înotătorii experimentaţi. Mulţi dintre vizitatorii acesteia sunt chiar români, ceea ce a dus la oferirea de servicii turistice chiar şi în limba română.
Ştrandul funcţionează în perioada mai-septembrie şi include numeroase servicii şi facilităţi: piscine cu valuri, bazine pentru copii, jacuzzi, plajă, piscină olimpică, piscină termală exterioară şi interioară etc. Cei interesaţi de serviciile spa pot beneficia de jacuzzi, solar, saună, sală gym, nămol şi altele.
În oraşul Hajduszoboszlo se pot vizita diverse muzee, biserici şi monumente istorice. Cei care doresc să facă şi excursii în împrejurimi au ocazia să viziteze Debrecen, un oraş considerat un important centru cultural al Ungariei. O altă zonă deosebită care poate fi vizitată este Hortobagy Naţional Park, o regiune protejată unde se află peste 300 de specii de păsări.
4. Oraşul Gyula, situat în sudul Ungariei, la graniţa cu judeţul Arad, a devenit principala destinaţie de vacanţă sau de weekend a românilor din tot vestul ţării. Sătui de plajele aglomerate ale Greciei, de traseul dificil până în Muntenegru sau de surprizele cu iz de ciubuc de pe litoralul turcesc, bănăţenii, şi nu numai, au luat cu asalt baza de agrement din Gyula.
Ştrandul Băilor Cetăţii este considerat cel mai frumos dintre ştrandurile cu băi termale din Ungaria, în competiţia cu celelalte centre SPA (sanitas per aquam) similare, cum sunt cele din Battanya şi Oroszhaza. Întins pe o suprafaţă de 8,5 hectare, acesta este amplasat într-un parc secular ocrotit de lege, în apropierea unui castel medieval – care în urmă cu 600 de ani a aparţinut lui Ioan Corvin, fiul nelegitim al regelui Matei Corvin – şi pune la dispoziţia turiştilor nu mai puţin de 19 bazine termale şi wellness, cu valuri artificiale şi jacuzzi, dar şi un bazin olimpic de înot agreat în cantonamente până şi de naţionala de polo a Ungariei.
Ziua de plajă trece repede la Gyula tocmai pentru că nu ai timp să te plictiseşti. Iar, în continuare, zeci de terase îţi asigură confortul gastronomic şi-ţi potolesc setea, iar preţurile sunt mai mici decât în România. Pentru un gurmand, Gyula este un adevărat paradis al gusturilor, care începe cu celebrul gulaş şi se termină cu o specialitate a zonei, respectiv berea de vişine.
Vorbesc gurile rele că o duduie, cu un salariu net de vreo 8.000 de lei,…
Peste câteva zile, Donald Trump își preia mandatul de președinte al SUA. Peste câteva zile,…
Mircea Rotea, pompier la Detașamentul de pompieri Deva Pentru că a intervenit, fiind în timpul…
Claudia N., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de…
Hunedoreanul a cerut intervenția polițiștilor după ce mai mulți cetățeni olandezi s-au încăierat la o…
Tânărul aflat în arest preventiv a fost închis de mai multe ori pentru furturi, iar…