Editorial

Uniunea Social-Liberală, o alianţă viabilă sau o struţo-cămilă?

Potrivit surselor oficiale din PSD şi PNL, mâine după-amiază, în Sala Unirii de la Parlament, va fi semnat protocolul care pune bazele „marii alianţe” de stânga-centru-dreapta. Documentul va fi semnat de cei doi preşedinţi ai PSD şi PNL, care vor deveni co-preşedinţi ai noii structuri politice.
Este vorba, dacă încă nu v-aţi prins încă, de alianţa dintre Partidul Social Democrat şi Alianţa de Centru Dreapta, care este, la rândul ei, o mai „mică alianţă” dintre Partidul Naţional Liberal şi Partidul Conservator. Cel mai probabil, noua alianţă se va numi Uniunea Social-Liberală.
Interesant este că, potrivit aceloraşi surse, această nouă alianţă, pe care o tot clocesc şi o răsclocesc de ceva vreme cei doi tineri lideri ai PSD şi PNL, nu va avea organisme comune de conducere, activitatea politică urmând să fie gestionată doar de cei doi co-preşedinţi, Victor Ponta şi Crin Antonescu. Mai trebuie remarcat faptul că protocolul comun conţine principiile după care se vor stabili candidaturile comune la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dar şi mandatele într-un eventual guvern comun.
Aşadar, iată că, aşa cum şi-au propus, şi chiar mai repede decât probabil s-au aşteptat preşedintele Băsescu, Boc şi democrat-liberalii, sau analiştii politici, cei doi tineri lideri ai PSD şi PNL au reuşit să formeze această alianţă. Au reuşit treacă peste orgoliile personale, peste divergenţele de natură doctrinară, peste divergenţele rezultate din interesele şi opiniile membrilor staf-urilor de conducere din cele două partide, şi să formeze o uniune politică al cărei declarat scop este scoaterea de la guvernare a Cabinetului Boc şi chiar a preşedintelui Băsescu de la Cotroceni.
Dacă vor şi reuşi să facă acest lucru pe parcursul acestui an, aşa cum şi-au propus, sau măcar la alegerile din 2012, rămâne de văzut. Sunt destul de numeroşi – chiar şi în interiorul PSD şi PNL – cei care nu dau mari şanse acestei uniuni politice să funcţioneze, aşa cum a fost ea gândită de artizanii ei, considerând-o un fel de struţo-cămilă. „Stai să vezi când începe împărţirea ciolanului. Mai întâi la locale, când se vor decide candidaturile pentru primari, preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri. Apoi la parlamentare, când se vor nominaliza candidaţii pentru Senat şi Cameră. Atunci să vezi ce se va alege din această alianţă”, îmi spunea un democrat-liberal, încrezător în steaua lui Traian Băsescu, a lui Boc şi a blondei Udrea.
Ce se va întâmpla în viitor cu această nouă structură politică, creată în principal prin voinţa şi ambiţiile celor doi tineri lideri politici, Antonescu şi Ponta? Lideri care, după accederea în fruntea partidului, au reuşit nu doar să se impună în faţa greilor din formaţiunile lor, dar şi să conducă partidul cu mână forte. Cum am mai spus, vom trăi şi vom vedea. Deocamdată, meritul celor doi este că au reuşit să formeze această uniune politică. Cum vor acţiona în continuare, cum vor reuşi să rezolve sau să treacă peste toate divergenţele ce vor apare în interiorul propriilor partide, dar şi între cele trei formaţiuni politice, rămâne de văzut. Să aşteptăm, deci…

9 comentarii la „Uniunea Social-Liberală, o alianţă viabilă sau o struţo-cămilă?

  • Domnu Lepadatu, sunteti UDMR-ist? Se spune o alianta nu „un alianta”

    ALIANTA este de genul feminin…

  • Ziarist de doi lei… Pe langa titlu UDMR-ist mai scrie si ca „Documentul va fi semnat de cei doi preşedinţi ai PSD şi PDL, care vor deveni co-preşedinţi ai noii structuri politice.” Sa intelegem ca si PDL – ul a intrat in combinatia asta? Tov Lepadatu nu mai scrie articolele la betie ca nu iese nimic bun.Singurul lucru bun din tot articolul este ca ai reusit sa scrii fara sa dai nici o limba ciobanelului sef…mare mirare…

  • Articol provocator, dibaci observator politic !!!!
    Cei „doi tineri lideri politici, Antonescu şi Ponta? „, nu prea mai sunt asa tineri , mai ales Crinut care e cam trecut deja!!!
    Cit priveste „să conducă partidul cu mână forte.” este destul de real. Ramine de vazut pina cind se vor mai lasa condusi in acest stil dictatorial.
    Dar daca vor reusi totusimarea alianta are sanse mari sa refaca stinga comunista pe esichierul politic. Cu initiator clasic in FELIX de la Stefan Gheorghiu,impreuna cu clasicii din ambele tabere, reusita pare garantata!

  • Catre „alexander” si „Aoleuuu”
    Multumesc pentru observatii. Se mai intampla si la case mai mari, din cauza vitezei si a neatenţiei la corectura. Pe site s-a corectat, dat in ziar s-a dus. Asta este, nu suntem masini, ci oameni, supusi greselii. Totusi, domnilor, mi-ar place sa cred ca nu doar aceste doua greseli de corectura le-ati retinut din comentariul de fata. Deoarece eu, in naivitatea mea, imi ziceam ca cititorii nostri sunt mai inteligenti decat noi si nu doar niste carcotasi pizmasi. In rest, va doresc toate cele bune.

  • Pai mare lucru nu e de inteles. E o reiterare a unor lucruri intamplate si arhicunoscute. Aveam ceva de invatat daca emiteai o ipoteza,ceva din putu’ gandirii..ceva care sa-ti apartina…

    Da asa..nici macar analiza nu pot spune ca e…

  • Eu nu inteleg necesitatea acestei aliante. Pe vremea infiintarii CDR da, am inteles, un singur partid nu putea depasi ca scor electoral PSD-ul(sau PDSR-ul?). In plus, partidele din coalitie nu erau, ideologic, partide opuse(stanga-dreapta).
    Daca scopul declarat si precis era scoaterea de la guvernare inainte de alegerile din 2012 a actualului cabinet si eventual suspendarea presedintelui, intelegeam. Dar asa? O alianta post-electorala pentru formarea unei majoritati parlamentare mi se parea mai potrivita. Ar fi fost clar pe ce pozitii se afla fiecare partid in preferintele electoratului, astfel ca si impartirea portofoliilor ar fi fost mai putin discutabila. Iar la locale…O intelegere pentru turul doi ar fi rezolvat problema.

  • Tineti-o voi cu ideologia, ca pe Boc il doare -n cot de parerea voastra. Pina atunci platiti 25% din salarii, +5% la TVA, 5.5% din pensii, plus 18 % la motorina si benzina, vor veni si gazele mai scumpe, autoturisme noi cu 5% TVA mai mare+ taxa de mediu, la autoturisme second-hand taxa mediu dubla in cele mai multe cazuri.
    Mai vreti ideologie? Pe ce mai vreti impozit? Ca sa putem vorbi de ideologie?

  • Din nou alianta impotriva nu pentru ,de 20 de ani tara aceasta numai cu asta se ocupa .
    Apropo de opozitie abia acum si-a dat seama ca e in opozitie ?
    Opozitie aproape la fel de proasta ca si guvernarea ! :(((

  • S-au facut frate cu dracul ca sa treaca puntea. Asta e tot. Mai simplu nu se poate. Pam pam

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura