Universitatea Petroşani a deschis un centru de înscriere la Viena, destinat cu precădere Diasporei
Magdalena Şerban
Potrivit reprezentanţilor Universităţii din Petroşani, noul centru de înscriere destinat programelor de licenţă, masterat şi doctorat deschis la Viena, de către conducerea instituţiei de învăţământ superior din Valea Jiului, constituie unul dintre primii paşi cu adresabilitate directă în ce priveşte Diaspora. Acesta se datorează, printre altele, bunelor acorduri de colaborare încheiate în 2018 cu Innovateur Technicum Austria, respectiv Universitatea de Ştiinţe Aplicate (FH Technicum Wien).
„Există universităţi la nivel naţional care au extensii de şcolarizare în străinătate, de exemplu Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, care are în Italia şi în Republica Moldova. Noi am lansat un centru de înscriere în Austria. De regulă, astfel de centre se află în ţară, iar unii studenţi vin prin Ministerul de Externe sau Ministerul Educaţiei. De asemenea, ne promovăm în cadrul târgurilor de profil, făcându-ne cunoscută oferta universitară. De ce este demersul nostru diferit, chiar unic la nivelul statelor europene? Centrul este deschis special pentru Diasporă, nu pentru cetăţenii unei alte ţări, în cazul de faţă, Austria. Deocamdată, găsind o oportunitate ce nu implică pentru noi taxe de nici un fel, am preferat să deschidem la Viena. Suntem ajutaţi de românii plecaţi acolo, care ne susţin în acţiunile de promovare, purtând discuţii simple, în locurile în care se întâlnesc (biserică, magazine etc). Le-au fost prezentate condiţiile de cazare în cămin, taxele de şcolarizare care sunt foarte mici în comparaţie cu cele care se practică în Viena şi facilităţile pe care le punem la dispoziţie. Sunt familii plecate de doi-trei ani, copiii lor se descurcă mai greu să urmeze o facultate în limba germană, aşa că se orientează către cele din România”, a afirmat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universităţii din Petroşani.
Trebuie precizat că la recenta inaugurare a fost prezent Ulrich Habsburg-Lothringen, reprezentantul Casei Imperiale de Habsburg, care a dovedit faptul că nu este deloc străin de istoricul unităţii hunedorene de învăţământ. Pe de altă parte, partenerii de la Innovateur Technicum (Victor Maier şi Adrian Manole – ambii, români), secretarul general al Societăţii Austria-România şi reprezentant al Academiei de Ştiinţă din Austria, Lukas Marcel Vosicky, şi-au declarat susţinerea în procesul de popularizare a ofertei universitare în rândul viitorilor studenţi care vizează locurile alocate românilor de pretutindeni.
De asemenea, în timpul vizitei întreprinse în Austria, delegaţia Universităţii din Petroşani a avut o serie de întrevederi la FH Technicum Wien, alături de care au fost demarate oportunităţi de colaborare atât în cadrul programului Erasmus+, cât şi în ceea ce priveşte şcoala Doctorală.