Cum ne-a ferit Dumnezeu sau providenţa de vreun uragan Katrina, ciclon Irene sau tsunami, ce să facem, ce să facem să avem şi noi starea noastră de necesitate? Păi fraţi de gintă cu italienii, care au declarat Napoli „oraş al gunoaielor”, iată că s-au potrivit lucrurile să fim fezandaţi cu aromă de gunoi, venită fin la ceas de seară să împrospăteze atmosfera pragului de toamnă deveană. Ar fi bine să fie băşcălie, dar nu este. N-o fi Deva Napoli, dar tocmai de aceea am păstrat proporţiile – se pare că la ei gunoaiele zac în stive pe străzi, pe când la noi ard mocnit tone, zeci de tone de conţinut pestilenţial, depozitat de 10, 20 sau 30 de ani pe malul romantic al Mureşului. În ultimele nopţi, căldură mare, aşa că opţiunile s-au multiplicat – fie te coci în casă cu termopanele sigilate, fie le deschizi, asortând noaptea cu mirosul dulceag al gunoaielor mocninde.
Astfel încât starea de necesitate se impune – e un motiv la fel de bun ca războiul sau cataclismele naturale, cazuri în care ştiam până acum că se declară starea de necesitate. Îmi amintesc cum, prin anul 2000, se semna cu mare pompă contractul cu o firmă numită Lemna International. Firma cu pricina, deşi avea conotaţii aparent forestiere, urma să amenajeze la Deva prima groapă ecologică de gunoi din judeţul Hunedoara. Ea nu există nici în ziua de astăzi, aşa cum nu avem nici autostrăzi sau sistem de sănătate performant. Dar e – nu-i aşa – eco să mirosim de la sursă reziduurile înaintaşilor. Sunt curios dacă prin declararea stării de necesitate mirosurile se vor opri…
Tot cu conotaţii eco, dacă tot vorbim de aer curat, atunci vă invit să „vizionaţi” copăceii tuia care au luat locul gardului viu în zona blocul turn – Direcţia de Sănătate Publică. Vreo trei sunt deja complet uscaţi (după doar două luni – gardul viu rezista de 30 de ani!) şi nici ceilalţi nu par să se simtă prea bine. Pe de altă parte, dacă iarba din zonele verzi este prost semănată şi se uscă prea repede, la ce mai bun să se tot planteze? Mai bine punem piatră… E albă şi nu trebuie întreţinută. Mă întreb – oraşul ăsta chiar nu mai are nici un arhitect?
Vorbesc gurile rele că un șef din zonă, are program fix cu tinerica pe care…
Mihai O., din municipiul Orăștie Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic internațional…
Ștefan Tiriteu, managerul Spitalului municipal Brad Pentru că a reușit achiziționarea unui Computer Tomograf pentru…
„Începând din anul 2021, prin acest program, locuitorii județului Hunedoara au acces la servicii medicale…
Asociația Rădăuțiul civic a venit cu un test pentru cetățeni în care să deosebească o…
Două autoturisme au ars, luni, într-o parcare din oraşul Vulcan, în Valea Jiului, intervenţia pompierilor…
View Comments
Groapa ecologica nu sa realizat din cauza lui Mircea Molot,doar stii prea bine Sandule ,doar esti consilier judetean ,a cerut spaga la investitori si ei au plecat,mai dorea sa mai cumpere un sat Molot
Nu mai are nici primar , nu mai are nici consiliul local.
Are in schimb 4 viceprimari, manager general-destituit si repus in functie- dar fara portofoliu(adica drept de semnatura).
Adica toti dau bine la presa , dar nu fac nimic!
Fumul sa ne aiba in paza, ca sa nu ne stricam pina la alegeri!!!!
S-auzim numai de bine !