Politica si administratie

Uricani: tranziţie de la minerit la diverse activităţi, pe bani europeni

Magdalena Şerban

La întâlnirea recentă cu cei 15 reprezentanţi ai Comisiei Europene, primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu (foto), a subliniat importanţa implementării unor proiecte menite să dezvolte zona greu încercată a Văii Jiului, mai ales în condiţiile desfiinţării mineritului.

“Este necesară, în primul rând, finalizarea ultimilor kilometri ai drumului spre Herculane. Mai apoi, am adus în discuţie câteva idei de dezvoltare, printre care amintesc înfiinţarea unui complex turistic-muzeal, de agrement, sport şi aventură, pe care l-am intitulat, sugestiv, «Poarta de intrare în Parcul Naţional Retezat». Bineînţeles, este o formulă de prezentare şi conturare, nu trebuie neapărat să rămână exact aşa. Ne dorim un muzeu al civilizaţiei populare tradiţionale al Văii Jiului, un muzeu al mineritului, atât de reprezentativ pentru locurile noastre, terenuri de sport şi zone de pescuit, precum şi multe alte obiective ce ţin de drumeţiile montane, itinerarii şi orice posibilitate de petrecere a timpului liber. Am inclus şi organizarea de evenimente tradiţionale, tot cu scopul de a atrage turişti. În luna iunie este posibil să primim vizita unor specialişti europeni, ceea ce va constitui un pas mare spre punerea în aplicare a propunerilor şi evaluarea la faţa locului. Vrem ca Valea Jiului să nu rămână izolată, ci să reprezinte o poartă de intrare. Am ridicat şi problema asigurării cofinanţării la toate programele investiţionale enumerate, noi fiind foarte slăbiţi din punct de vedere economic. Momentan, diferenţa dintre noi şi restul judeţului este uriaşă din punct de vedere economic. Valea Jiului deţine o treime din populaţia judeţului, dar reprezintă doar opt la sută din ponderea economică judeţeană. Aşa cum s-au gândit programe de finanţare destinate insulelor care se depopulau, am solicitat şi noi ajutor sustenabil pentru dezvoltare. Trebuie să ne adaptăm la realitatea curentă, nu să ne cramponăm de diferite lucruri, ci să ne bazăm pe potenţialul local”, a spus Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani.
Potrivit edilului, rolul discuţiilor a fost unul informal, de tatonare în vederea susţinerii unor programe care să asigure tranziţia zonelor miniere către noi activităţi care să le asigure dezvoltarea socio-economică. Speranţa acestuia este una realistă, indicând anul 2020 ca punct de începere a concretizării planurilor actuale.

One thought on “Uricani: tranziţie de la minerit la diverse activităţi, pe bani europeni

  • Pentru minciunile PSD cu modernizarea drumului spre Herculane NU am sa mai votez cu PSD !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura