Uricani: valori neschimbate la taxele şi impozitele locale în 2018
Conducerea oraşului Uricani, la fel ca multe altele din România, se confruntă cu unele greutăţi în procesul de colectare la buget, a taxelor şi impozitelor, pe care unii contribuabili ar trebui să le achite, dar nu o fac. Cu toate acestea, se stă mai bine decât acum 10 ani.
„Pentru 2018 ne-am gândit să menţinem taxele şi impozitele locale la acelaşi nivel valoric practicat în 2017. Singura majorare posibilă este a taxei de salubritate, iar aici vorbim de o mărire cu un leu sau cu maximum doi lei de persoană. În rest, avem şi noi procese pentru recuperarea creanţelor provenite din dările locale neplătite. S-au pus popriri pe conturi, nu foarte multe, dar există şi astfel de cazuri. Am constatat că persoanele fizice sunt mai disciplinate decât cele juridice, legat de achitarea taxelor. La încasări stăm mai bine la această categorie. Facem parte dintr-o zonă cu probleme sociale şi implicit financiare, iar asta are urmări. Sunt şi multe societăţi înregistrate, dar nu şi funcţionale. Comparativ cu anii 2005-2007, gradul de colectare este totuşi unul mai bun, ajungându-se la 70-80 de procente, faţă de 50 la sută cât se înregistra acum 10 ani. Ce ne ajută, prin completare, e impozitul pe venit. Administraţiile publice care au în raza lor teritorială mulţi angajaţi, deci multe locuri de muncă, o duc mai bine. Cei care au universităţi, de exemplu, sunt favorizaţi. Salariile din mediul academic sunt destul de bune, iar finanţarea unităţilor de învăţământ superior vine de la stat, inclusiv cea a investiţiilor”, a spus Dănuţ Buhăescu (foto), primarul oraşului Uricani.
Edilul crede că dincolo de orice, există şi un avantaj de conjunctură pentru orice edil, indicând diferenţe majore în ce priveşte municipiile Deva şi Petroşani, respectiv urbea pe care o conduce.