Actualitate

Urmaşii „Fotografului Unirii”, prezenţi la spectacolul jucat de actorii deveni

Natalia Bumbac

Momente emoţionante pentru urmaşii lui Samoilă Mârza, autorul singurelor fotografii ale zilei de 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Povestea strămoşului lor va prinde viaţă pe scena oraşului Marii Uniri. Este vorba despre piesa de teatru „Fotograful Unirii” care se va juca sâmbătă, 21 aprilie, începând cu ora 19.00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.
Spectacolul este o producţie a Teatrului de Artă din Deva (TAD) realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR) şi face parte din suita de piese ale teatrului devean dedicate Centenarului Marii Uniri. Piesa regizată de Mihai Panaitescu după textul lui Denis Dinulescu se va juca la Alba Iulia în prezenţa rudelor lui Samoilă Mârza, dar şi a primarului comunei Sîntimbru, localitatea natală a fotografului.
„La spectacol vor fi prezenţi primarul din Sîntimbru, localitatea unde s-a născut Samoilă Mârza, precum şi rudele lui care locuiesc în această comună. Unul dintre cei care vor fi prezenţi este Aurel Sîntimbrean, autorul monografiei despre Samoilă Mârza”, a declarat Mihai Panaitescu, directorul TAD.
Spectatorii vor avea ocazia să viziteze şi o expoziţie cu portrete realizate în tehnica fotografică folosită acum 100 de ani, realizată de fotograful Radu Chindriş, originar din Alba Iulia.
„Fotograful Unirii” ajunge acasă, la Alba Iulia, după ce a încântat spectatorii din Deva şi Bucureşti. Potrivit directorului TAD, piesa are programate noi reprezentaţii. În datele de 7 şi 8 iulie, spectacolul se va juca la Castelul Bran, în 31 august la Chişinău, iar în 16 – 21 noiembrie, actorii deveni vor pleca în Canada, având programate reprezentaţii în Toronto, Ontario şi Quebec. Piesa realizată de teatrul devean se bazează pe documente şi fapte petrecute în realitate şi are rolul să readucă în atenţia publică importanţa evenimentului din 1918, fără de care România în graniţele actuale nu ar fi existat. Fotografiile realizate de Samoilă Mârza au fost publicate într-un album intitulat „Marea adunarea de la Alba Iulia în chipuri”, albumul fiind prezentat ca un document al acelor vremuri, inclusiv de către delegaţia română la Conferinţa de pace de la Versailles, din 1919.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura