Actualitate

Ursuleți de pluș copiilor pentru a participa la studii pentru vaccinul anti-COVID?

Compania Moderna, producătoare a vaccinului împotriva COVID-19, ar putea fi suspendată sau chiar exclusă din Asociația Industriei Farmaceutice Britanice (ABPI), după o serie de încălcări ale codului de reglementare, considerate „complet inacceptabile” de autoritățile de supraveghere. Moderna ar fi oferit bani și ursuleți de pluș copiilor pentru a participa la stu­dii clinice pentru vaccinul anti-Covid, scrie Adevărul.

A indus în eroare autoritățile
Moderna urmează să fie supusă unui audit complet asupra culturii organi­za­ționale, guvernanței și cadrului său de conformitate, conform Autorității Co­dul de practică privind medi­ca­men­tele eliberate pe bază de rețetă (PMCPA). Decizia vine după mai multe nereguli grave, printre care oferirea unor sume de 1.500 de lire sterline și ursuleți de pluș copiilor pentru a participa la studii clinice pentru vaccinul anti-Covid. Aceste practici sunt interzise de re­glementările în vigoare, notează The Telegraph.
Într-o decizie nouă, care va fi pu­bli­cată în curând, PMCPA a constatat că Moderna a indus în eroare autoritățile cu privire la momentul în care a aflat despre oferirea stimulentelor finan­ciare copiilor. Deși compania susținea că a luat măsuri imediat după ce a fost notificată oficial în ianuarie 2024, a re­ieșit că membri ai conducerii fu­se­seră informați încă din august 2023 de că­tre organizația non-profit UsForThem, dar nu au acționat.
Mai mult, un angajat de rang înalt al Moderna a semnat și el articole care promovau vaccinul anti-Covid fără a dezvălui că lucra pentru companie, și a postat mesaje de promovare pe rețele sociale fără să își declare afilierea, fapte considerate forme mascate de publicitate, contrare codului de etică.
„Judecățile anterioare au arătat cât de ușor Moderna a pus profitul îna­intea sănătății copiilor. Acum vedem și cât de puțin a respectat sistemul de re­glementare menit să protejeze pu­blicul”, a declarat Molly Kingsley, fon­da­toarea UsForThem.
Moderna, care s-a alăturat Asociației Industriei Farmaceutice Britanice abia în 2023, a acumulat deja 10 noi în­călcări recente ale codului de etică, iar dacă auditul va confirma lipsa unor sis­teme eficiente de conformitate, com­pa­nia riscă suspendarea sau chiar ex­cluderea din Asociație – o măsură rar aplicată, de doar nouă ori în ultimii 40 de ani.
În ultimul an, Moderna a fost obligată să plătească mii de euro pentru în­călcări ale reglementărilor. În ciuda sancțiunilor financiare impuse până acum companiei Moderna, critici precum Esther McVey, fost membru al grupului parlamentar pentru daune post-vaccinare, atrag atenția că amen­zile sunt nesemnificative în com­pa­rație cu veniturile de aproape 7 mi­li­arde de lire generate de Moderna în 2023, lăsând companiei puține motive să respecte regulile.
Moderna a declarat pentru The Tele­graph că nu va răspunde acestor acu­zații până când hotărârile PMCPA nu vor fi publicate. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că e disperare mare într-o instituție, după ce șeful de acolo, ajuns…

4 ore ago

Bulina albă

Perechea Vidican Albert – Sărmășan Sarah, de la CSM Deva Pentru că a reușit să…

4 ore ago

Bulina neagră

I.A., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție.

4 ore ago

Apel al președintelui CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, către personalul care lucrează la spitalul din Deva

Magdalena Șerban Prezent la inaugurarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Deva, demers investițional…

4 ore ago

Trump schimbă regulile după Covid-19. Va împiedica scurgerile accidentale să pună în pericol omenirea

Donald Trump a anunţat o serie de măsuri menite să restricţioneze anu­mite cercetări virusologice pe…

4 ore ago

Furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents: șapte suspecți, nici un artefact recuperat

În țară nu se mai spune nimic despre furtul tezaurului nostru din Olanda. Am uitat…

4 ore ago