Afaceri

Utilizarea graficelor în analiza tehnică

04 broker

Graficele punctuale oferă analistului o viziune puţin deosebită, faţă de celelalte tipuri de grafice. Graficele liniare, cele tip “bară” sau lumânările japoneze sunt proiectate pe diferite perioade de timp. Cele punctuale însă, ignoră complet acest element, concentrându-se în schimb, pe mişcarea preţului. Principiul de construcţie al acestora este relativ simplu: atunci când preţul se mişcă în sus, fluctuaţiile pozitive sunt marcate pe grafic cu un X, iar cele negative cu O.
Un element standardizat în acest caz este fluctuaţia minimă a preţului, care determină marcarea X şi O pe grafic. Direcţia trendului se schimbă doar atunci când acesta creşte sau scade peste fluctuaţia stabilită. Caracteristica esenţială a acestor grafice este faptul că ele consideră întreaga activitate de tranzacţionare ca un flux continuu, ignorând parametrul timp. Principiul acestor grafice constă într-o serie de informaţii incluse în coloane formate din X-uri şi O-uri. Fiecare X reprezintă o mişcare în sus a preţului cu o anumită valoare, numită box size.
Atâta timp cât preţurile continuă să urce, la fiecare unitate de creştere se adaugă X-uri la coloana respectivă. La fel, dacă preţurile coboară cu o valoare egală sau mai mare decât o mărime stabilită, numită reversal size, se iniţiază o nouă coloană de O-uri, care reprezintă pe grafic o tendinţă descendentă a preţurilor. Numărul de O-uri depinde de magnitudinea inversării mişcării preţurilor, dar, prin definiţie, aceasta trebuie să fie cel puţin egală cu mărimea standard de inversare. Prin convenţie, primul O într-o astfel de coloană se proiectează pe grafic cu o unitate mai jos decât ultimul X din coloana precedentă. În mod analog, se procedează atunci când, după mai multe descreşteri succesive ale preţurilor, se înregistrează o evoluţie ascendentă a acestora şi atunci se iniţiază o nouă coloană de X-uri, primul X proiectându-se pe grafic cu o unitate mai sus decât ultimul O din coloana precedentă. Alegerea mărimilor box size şi reversal size este arbitrară.

Dicţionar de termeni futures
Butterfly Option Spread – Strategie cu opţiuni, care utilizează trei preţuri de exercitare pentru acelaşi activ suport şi aceeaşi scadenţă. Poate consta în vânzarea a două opţiuni (put sau call) la bani şi cumpărarea unei opţiuni (put sau call) la un preţ de exercitare mai mare şi cumpărarea unei opţiuni (put sau call) la un preţ de exercitare mai mic.
Butterfly Trade – Vânzare a două contracte futures şi cumpărare a două contracte futures. Pentru aceasta se aleg trei scadenţe. Exemplu: cumpărarea unui contract cu scadenţa în martie, vânzarea a două contracte cu scadenţa în iunie şi cumpărarea unui contract cu scadenţa în septembrie.
Buy – cumpărare
Buy (or sell) on close – Cumpărare (sau vânzare) iniţiată la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare,  la un preţ din cadrul intervalului de preţuri de închidere
Buy (or sell) on opening – Cumpărare (sau vânzare) iniţiată la deschiderea şedinţei de tranzacţionare, la un preţ din cadrul intervalului de preţuri de deschidere.

(Ioan Aleman, director Departament dezvoltare Sibex)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura