ActualitatePolitica si administratie

Va ajunge Marcel Ciolacu premier în 2 săptămâni?

În două săptămâni România va avea un nou guvern. Ceea ce puțin credeau a fi po­si­bil chiar se întâmplă. Premierul Nicolae Ciucă urmează să prezinte președintelui României demisia guvernului său și se va intra în procedurile constituționale pentru desem­narea unui nou premier și instalarea unui nou guvern. Vor urma consultări cu partidele parlamentare la Palatul Cotroceni și este de așteptat ca preșe­dintele Klaus Iohannis să îl desemneze pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, ca premier desemnat pentru formarea unui nou executiv, scrie evz.ro.

Cum se împart ministerele
Înainte de aceste proceduri consti­tu­țio­nale partidele membre ale Coaliției la guvernare negociază puternic. Deși teoretic există deja un Protocol care guvernează tot aranjamentul fiecare din partidele com­po­nente au diverse doleanțe – schimburi de ministere, de oameni, de poziții. Săptămâna trecută, PSD și PNL au convocat deja forurile statutare pentru a da conducerilor celor două partide un mandat pentru negocierile oficiale (continuă și cele neoficiale).

Calculele fiecărui partid
Potrivit surselor stiripesurse.ro s-a agreat ca structura noului executiv să cuprindă trei posturi de vicepremier, câte unul pentru fiecare partid din Coaliție. Și de aici încep calculele pe fiecare partid:

PSD

Vicepremier – în acest moment funcția este ocupată de Sorin Grindeanu. Dacă va rămâne în Guvern (șansele sunt de 90 la sută) atunci va rămâne doar ministru. Altfel, funcția ar putea fi ocupată de Marian Neacșu, actual șef al SGG (Secretariatul Ge­neral al Guvernului). Ministerul Trans­por­turilor – sunt șanse de 90 la sută ca Sorin Grindeanu să continue.
Ministerul Muncii – actualul ministru Marius Budăi are șanse să rămână. Șansele lui au crescut oarecum în ultimele zile. Înlocuitorul ar putea fi putea fi o femeie, dar discuțiile continuă.
Ministerul Agriculturii – Petre Daea va părăsi ministerul după gafele în lanț cu despăgubirile pentru fermieri, dar și pentru că este depășit de situație.
Ministerul Familiei – cel mai probabil va rămâne la Gabriela Firea. Ministerul Sănătății – rămâne foarte probabil Alexandru Rafila.
Ministerul Economiei – rămâne la PSD. Este vehiculat intens numele europar­la­mentarului Mihai Tudose, deși acesta nu și-ar fi dat acceptul până acum. Sunt discuții ca Ministerul Economiei să absoarbă Ministerul Antreprenoriatului deținut acum de PNL.
Ministerul Culturii – Lucian Romașcanu va continua.
Ministerul Justiției – teoretic ar rămâne la PNL cu Cătălin Predoiu, dar dacă se va merge strict pe Protocol sunt șanse să avem un ministru tehnocrat.

PNL

Vicepremier – la această oră este foarte probabilă informația că Nicolae Ciucă să fie vicepremier și/sau și ministru al Afacerilor Interne. Alte variante al fi unul din europar­lamentari – Gheorghe Falcă (care și-ar dori orice), Rareș Bogdan sau Dan Motreanu, dar șansele ca aceștia să lase Bruxelles-ul pentru București sunt mici.
Secretariatul general al Guvernului – este foarte posibil să fie preluat de PNL.
Ministerul Afacerilor Externe – va continua Bogdan Aurescu, deși mulți din PNL l-ar fi vrut plecat.
Ministerul Educației – Ligia Deca va con­tinua deși noua Lege a Educației a produs puternice animozități în PNL și în Coaliție.
Ministerul Justiției: Cătălin Predoiu va continua dacă ministerul rămâne la PNL..
Ministerul Mediului – potrivit ultimelor negocieri ar rămâne la UDMR, dar discuțiile nu sunt închise 100 la sută pentru că presiunea din PNL este mare.
Ministerul Fondurilor Europene – rămâne Marcel Boloș, susținut de președintele Iohannis, dacă PSD păstrează Transpor­turile;
Ministerul Finanțelor – aici este foarte complicat. Sunt mai mulți pretendenți, fie­care cu susținătorii lui puternici. Cosmin Ștefan Marinescu, consilierul prezidențial pe probleme economice, Sebastian Burduja, actual ministru al Comunicațiilor sau Alexandru Nazare, fost ministru al Fi­nanțelor. Situația nu este însă tranșată și ar putea apărea un nume de compromis.
Ministerul de Interne – Lucian Bode ar putea continua.
Ministerul Energiei – ar putea rămâne Virgil Popescu, deși viitorul premier nu este încântat deloc de perspectivă și ar putea să impună plecarea lui prin veto.
Ministerul Comunicațiilor – Sebastian Burduja va continua dacă nu pleacă la Finanțe. (A. Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura