Va reuși Coaliția anti Cîțu să dea jos guvernul?
Sorina Popa
PSD a depus, ieri, o moțiune de cenzură. Textul depus de PSD este semnat de 157 de parlamentari social-democrați. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că se va încerca un calendar scurt astfel încât să ajungă la vot cât mai rapid. Titlul moțiunii de cenzură a PSD este „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”. Pentru a fi adoptată o moțiune de cenzură și guvernul demis este nevoie de 234 de voturi.
Rapid în dezbatere
„Am depus astăzi moțiunea de cenzură, după ce CCR a constatat, în unanimitate, existența unui conflict de constituționalitate în privința moțiunii USR-AUR. Așa cum am promis! Guvernul Cîțu trebuie să plece rapid acasă, deci cerem parlamentarilor USR-PLUS și AUR să acționeze logic și să voteze moțiunea depusă de PSD. Este singura moțiune depusă legal și care nu riscă să fie din nou atacată la CCR.Românii nu își mai permit să aștepte săptămâni întregi până vine și motivarea deciziei CCR, cea care va arăta dacă și în ce condiții s-ar putea relua procedura legislativă viciată a moțiunii USR-AUR. După ce au sfidat o țară întreagă cu Congresul lor devenit focar național de COVID, orice zi cu Cîțu în fruntea Guvernului este un atentat la siguranța națională! De aceea, vom susține în cadrul Birourilor Reunite ale Parlamentului, ca moțiunea PSD să intre rapid în dezbatere. Joi o putem citi, iar lunea viitoare o votăm și Cîțu devine o tristă amintire!Dragi colegi de la USR-PLUS și AUR, vă așteptăm acum să dovediți prin vot că nu-l mai doriți pe Florin Cîțu la Palatul Victoria”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Va pleca demis
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a anunţat, ieri, că va vota prima moţiune de cenzură care intră în dezbaterea Parlamentului împotriva ”Guvernului ilegitim PNL-UDMR”.”Guvernul Cîţu trebuie să plece cât mai curând de la conducerea ţării. Este lipsit de legitimitate şi acţionează în total dispreţ faţă de prevederile Constituţiei. A încercat introducerea ilegală a certificatului COVID şi promovează măsuri discriminatorii pe motiv sanitar”, a subliniat deputat ul George Simion, co-preşedinte AUR.
USR PLUS va vota orice moțiune de cenzură va ajunge prima la vot, iar prima la vot ar urma să ajungă cea depusă astăzi de PSD, asta în condițiile în care în cazul celei depuse de USR PLUS – AUR se așteaptă motivarea CCR.„Florin Cîțu va pleca demis prin moțiune de cenzură” a anunțat Ionuț Moșteanu, USR-PLUS, care a clarificat că partidul va vota prima moțiune ajunsă la vot.
„Nu putem tolera aceste fapte grave”
Deputatul PSD de Hunedoara Ilie Toma a afirmat că PNL a politizat toate instituțiile statului.
„În următoarea perioadă, se va vedea adevărata față a parlamentarilor și adevăratele interese ale celor aleși în Parlamentul României, indiferent că fac parte din grupurile parlamentare USR, AUR, minorități naționale sau sunt neafiliați politic.
Derapajele de la democrație sunt evidente, dovada clară fiind Congresul PNL la care s-au încălcat toate regulile impuse în Pandemie, cu girul președintelui României și a autorităților care au instrumentele legale pentru a lua măsuri împotriva celor care pun în pericol sănătatea tuturor dar nu au făcut nimic. Realitatea este că încălcarea legilor și a Constituției au devenit o normalitate pentru Dreapta aflată la Guvernare. Instituțiile statului au fost politizate și au devenit unelte de partid. Sunt fapte grave pe care le-am văzut și înainte de 1989 și nu se pot accepta și tolera”, susține Ilie TOma, deputat PSD de Hunedoara.
„Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR), au decis în unanimitate, că la moțiunea depusă de USR-PLUS și AUR sunt conflicte de constituționalitate. Intră la vot, dar în cazul în care moțiunea trece, rezultatul poate fi contestat la CCR, fapt care poate duce până la anularea lui.
Pentru a evita acest fapt, PSD a depus propria moțiune, singura care nu are probleme de legalitate sau constituționalitate, iar rezultatul votului nu va putea fi contestat.
PSD și-a respectat angajamentul enunțat în mod constant, că va depune propria moțiune de cenzură dacă cea depusă de AUR și USR-PLUS va avea probleme de constituționalitate.
Cine vrea să meargă în continuare cu moțiunea USR-PLUS, după decizia CCR, înseamnă că dorește ca Florin Cîțu să rămână premier și românii vor afla clar ce rang poartă cei pe care i-au votat să îi reprezinte.
PSD nu va propune un premier, nu va susține un guvern minoritar și nu va vota un guvern propus de PNL și/sau USR.
Ca parlamentar și cetățean al României, mai ales, îmi îndemn colegii să dea dovadă de maturitate politică și acțiunile lor să fie în interesul tuturor românilor.
Ultimele săptămâni ne-au arătat că rămânerea actualei Coaliții PNL-USR-PLUS-UDMR la conducerea țării creează mai multă instabilitate politică, economică și socială decât poate crea organizarea alegerilor anticipate.
Alegerile anticipate reprezintă singura variantă care poate genera un guvern stabil și legitim care să asigure buna guvernare a țării”, a declarat deputatul PSD de Hunedoara, Ilie Toma.