FlashPolitica si administratie

Valea Jiului stã pe un butoi de pulbere

Maximilian Gânju05 proteste mineri (5)
Cristina Ghenea

Minerii din Valea Jiului au pierdut majorarea sporului de pericol şi creşterea salarială de 10 procente, pentru care au fost la un pas să stârnească în martie 2012 o nouă mineriadă, printr-o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă. Deja, unii lideri de sector sunt îngrijoraţi şi au fost luaţi la întrebări de ortaci, dacă li se vor diminua lefurile. Ministrul Energiei Constantin Niţă ar putea linişti apele astăzi-vineri, când are programată o vizită în Valea Jiului. â

După patru zile de grevă şi o decizie a instanţei

La începutul lunii martie 2012, peste 5.000 de mineri de la cele şapte exploatări miniere din Valea Jiului au declanşat proteste, după ce li s-a refuzat majorarea cu 100 de lei a sporului de periculozitate. Minerii au reclamat atunci nerespectarea de către Guvern a unui memorandum în baza căruia sporul de periculozitate ar fi crescut, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută. După patru zile de grevă şi proteste de stradă, ortacii şi-au obţinut drepturile.
Amintim că în vara anului trecut, magistraţii Tribunalului Hunedoara au decis că CNH-ul are obligaţia de a respecta contractul colectiv de muncă, aşa cum, în februarie 2012, acesta fusese modificat printr-un act adiţional. Astfel, Compania a trebuit să le acorde angajaţilor diferenţele de drepturi salariale aferente lunilor februarie, martie, aprilie şi mai 2012, cu luarea în calcul şi a unor compensări prin tichete cadou – stabilite în urma încheierii unor protocoale.

Ministerul şi compania au câştigat recursul

Doar că, la finele anului 2012, Ministerul Economiei şi Compania Huilei făceau recurs la o decizie a Tribunalului Hunedoara în baza căreia ortacii obţineau şi pe cale judecătorească majorările. Recursul s-a judecat la Curtea de Apel Alba, iar magistraţii au dat ieri sentinţa în litigiul de muncă al celor două instituţii cu Sindicatul „Muntele” Lupeni, care-i reprezintă pe ortaci.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, „au fost admise recursurile formulate de Compania Naţională a Huilei şi Ministerului Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri în litigiul de muncă cu Sindicatul „Muntele” Lupeni, ce s-a aflat pe rolul instanţei, a  modificat sentinţa atacată, pronunţată de Tribunalul Hunedoara în această cauză, şi a respins acţiunea în conflict de muncă, formulată şi precizată de reclamantul Sindicatul „Muntele” Lupeni”. De asemenea, acesta a mai precizat că hotărârea este irevocabilă, iar considerentele care au stat la baza acestei decizii vor putea fi făcute publice după motivarea hotărârii.

Au pierdut majorările obţinute în urma grevei

Practic, minerii au pierdut majorarea sporului de pericol cu 100 de lei, dar şi creşterea salarială de 10 procente, iar acum, noua companie minieră este îndreptăţită să ceară recuperarea sumelor achitate. Dacă se va recurge la o astfel de soluţie, Valea Jiului va exploda, susţin unii sindicalişti. Ortacii sunt extrem de nemulţumiţi cu actualele salarii şi sperau chiar la o nouă majorare a sporului de pericol, corelată cu creşterea salariului minim pe economie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura