Comunitate

Vălișoara: Clopoțelul va suna frumos

Magdalena Șerban

Luni, dăm startul calendarului școlar, împărțit în cinci module și cinci va­canțe, ca și în 2022. Sunt pregătite școlile din județ să primească elevii, în condiții demne de „România Edu­cată”? La Vălișoara, răspunsul este da, argumentat fiind de fapte.

An de an se fac investiții
„Am alocat banii pentru achiziția lem­nu­lui de foc, o parte fiind deja cum­pă­rată. Trebuie asigurat pentru pri­mărie, școală (cumpără direct), cămine cul­tu­rale, deci instituțiile publice. Din păcate, mai avem funcționale doar gră­di­nița, școala primară și școala gim­nazială din satul prin­cipal, copiii fiind din ce în ce mai puțini. Toate sunt con­cen­trate într-o singură lo­cație. Cău­tăm să le creăm un ca­dru cât mai bun pen­tru actul edu­ca­țional. În fie­care an am rea­li­zat câte ceva, din bu­ge­tul pro­priu. In­ves­tim p­e cum pu­tem. Spre ex­em­plu, în anul cu­rent am schimbat gea­murile la trei săli de cla­­să, anul tre­cut am reparat cen­trala pe lemne, iar în urmă cu doi am achiziționat un generator, astfel încât să nu se blocheze activitatea, din pricină că intervine o pană de curent. Totodată, în anii precedenți am executat lucrări de înlocuire uși, zugrăveli și reparații la o porțiune a fațadei ex­te­rioare și la sala de clasă, am achiziționat echipamente de încălzit a unui hol, etc. Transportul e asi­gurat de un microbuz școlar și suntem prinși pe lista Consiliului Județean Hunedoara pentru a primi un microbuz electric (capacitate 16+1 locuri), așa că îl așteptăm. Cel actual tre­buie neapărat înlocuit, în 2022 investind o sumă consistentă pentru a-l repara. Când schimbi motorul, deja poți să afirmi că îl faci, din nou. Așa că avem mare nevoie, nu doar confortul fiind prioritar, ci mai ales siguranța copilașilor. De asemenea, am mai semnat contractul de finanțare și vom demara procedura de achiziție pentru un proiect câștigat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR pentru dotarea cu mobilier și echipamente digitale a școlii. Menționez laborator de informatică și biologie plus alte elemente ce țin de modernizare. Ce nu putem este să accesăm finanțări europene pentru reabilitări sau alte intervenții asupra clădirii, acesta este oful nostru cel mare. Totul e din cauză că nu avem acte de proprietate. Chiar ne-am fi dorit să ne încercăm norocul cu un program de panouri fotovoltaice, dar acesta e un impediment, fiind o condiție obligatorie. Nu suntem proprietari cu acte do­ve­ditoare, stăm pe loc. Însă din puținul bugetar, anual facem eforturi pen­tru a înnoi câte ceva. Mereu am in­vestit și așa vom face și pe mai departe. Copiii trebuie prioritizați”, a afirmat primarul din Vălișoara, Camelia Bedea (foto). Edilul le transmite elevilor și ca­drelor didactice un an școlar cu rezul­tate re­marcabile, succes și cât mai mul­te medii maxime.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun cârcotașii că un directoraș din zonă s-a trezit nu cu mas­cații, ci cu niște…

2 zile ago

Laurențiu Nistor, la începutul noului mandat de șef al județului: Am jurat credință hunedorenilor. Pe ei trebuie să-i reprezentăm, și nu politica hunedoreană

Noul Consiliu Judeţean Hunedoara şi pre­şedintele instituţiei administrative, social-democratul Laurenţiu Nistor, au fost în­ves­tiţi ieri…

2 zile ago

Bulina albă

Costel Avram, administratorul public al județului Pentru că a încheiat un mandat de administrator public…

2 zile ago

Bulina neagră

Adrian B., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

2 zile ago

A furat mașina, și-a pierdut viața și a mai ucis un om. Dezastru pe șosea

Victimele accidentului de circulaţie care s-a petrecut pe DN 66, în zona localităţii Băcia, soldat…

2 zile ago

Patru maşini implicate într-un accident pe autostrada A1 Deva-Sibiu. O femeie a ajuns la spital

O femeie de 76 de ani a fost rănită şi a ajuns la spitalul din…

2 zile ago