Magdalena Șerban
Conducerea comunei Vălișoara a accesat rapid programul „Rabla pentru Sobe”, situându-se în primii 25 înscriși. Termenul limită a fost 11 aprilie, însă autoritatea pulică a vrut să fie sigură că nu pierde startul. Oamenii locului au astfel șansa să beneficieze de eficiență în ce privește încălzirea, adică bani mai puțini cheltuiți pe lemne.
Finanțare de maximum 560.000 de lei/primărie, în 27 de județe, mai exact peste 900 de localități
„Acest program are scopul de a ajuta gospodăriile să înlocuiască sobele vechi, poluante și ineficiente, cu sisteme moderne de încălzire, care respectă standardele de mediu și eficiență energetică. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) gestionează finanțarea și implementarea programului. Sprijinul financiar oferit este de 70% din valoarea noii sobe, dar nu mai mult de 10.000 de lei de fiecare. Beneficiarii trebuie să fie proprietari ai locuințelor din zonele montane eligibile și să predea soba veche pentru casare. Este un demers care ajută mult oamenii din mediul rural, mulți având sobe vechi, care necesită înlocuire. Banii asigurați îi vor sprijini să facă acest pas. Sunt eligibile aparatele pentru încălzirea locuințelor, alimentate cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, a peleților și a brichetelor, respectiv sobe, termosobe, șeminee și termoșeminee”, a anunțat Camelia Bedea (foto), primarul din Vălișoara.
Detalii
Bugetul total alocat demersului pentru acest an este 500 de milioane de lei. Într-o primă fază, la AFM s-au înscris primăriile care vor gestiona aceste bugete și care vor urmări implementarea proiectelor de către beneficiari. Pe lângă sobe, banii vor mai putea fi folosiți pentru achiziția coșului de fum, care poate fi ceramic sau metalic cu perete dublu, dar neapărat însoțit de certificat de garanție și declarație de performanță. Subvenția de stat va putea fi folosită și pentru plata serviciilor de instalare/ montaj a/al aparatului pentru încălzire și a/al coșului de fum. După înregistrare, fiecare solicitant va primi un voucher pe care îl poate folosi pentru a cumpăra nouă sobă. În fiecare sesiune de înregistrare, o persoană poate trimite doar o singură cerere. Contribuţia proprie trebuie să fie în procent de minimum 30% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului și va fi suportată de către beneficiar.
Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i pute! Cam așa s-ar traduce neobrăzarea unui ales…
Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani Pentru că a fost dat ca exemplu de bună…
Emilian S., din Hunedoara Pentru că a fost condamnat la amendă penală pentru violențe, după…
George Simion (foto dreapta), candidatul partidului AUR și Nicușor Dan (foto stânga), candidat independent și…
Magdalena Șerban Cel mai mare parc fotovoltaic administrat public în județul Hunedoara însumează peste 13…
Magdalena Șerban Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) oferă șansa ca fiecare primărie de comună care…