Comunitate

Vânzarea de morminte, o afacere ilegală

Adriana Raluca Mîţ

Într-un ziar cu anunţuri de mică publicitate local, există şapte anunţuri de vânzare a mai multor locuri de veci în cimitirele din Deva sau Hunedoara. Ceea ce „comercianţii”, însă, nu ştiu, e faptul că traficul de locuri de veci prin ziare este ilegal.

Un business rentabil

Hunedorenii încearcă să se descurce cum pot pe timp de criză şi vin cu tot felul de idei, din cele mai ciudate. Mai nou, s-a extins un business, prin care se vând morminte, din care se obţin sume mari de bani, ţinând cont de faptul că preţurile oscilează între 3.000 şi 7.500 de lei. „Vând loc de veci în cimitirul Buna Vestire. Preţ foarte avantajos” sau „Vând loc de veci în cimitirul catolic”, acestea sunt doar două dintre anunţurile apărute în ziarul de mică publicitate local. I-am contactat telefonic pe cei doi ofertanţi. Femeia care a dat unul dintre anunţuri a cerut 4.500-5.000 de lei pentru un cavou, dar este dispusă să lase din preţ cel mult 1.000-1.500 de lei, pentru că „am nevoie de bani urgent şi de-aia mai las din preţ”, dar m-a asigurat că „mormântul este lângă alee, nu e nevoie să mergi printre alte morminte, pentru a ajunge la el”. Autoarea celui de-al doilea anunţ oferă un mormânt în care pot fi construite trei cavouri, de aceea a şi ridicat preţul la 6.700 de lei, negociabil. „Este un loc frumos, are bordură de ciment. În privinţa actelor nu trebuie să faceţi nimic, îi daţi 100 de lei administratoarei cimitirului şi ea va face toate actele prin care mormântul va fi trecut pe numele dvs”.

Ce spune legea

Potrivit art. 13 şi 15 din Regulamentul pentru Organizarea şi Funcţionarea Cimitirelor Parohiale şi Mănăstireşti din cuprinsul Eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române „este interzisă vânzarea locurilor concesionate, dreptul de concesiune putând fi dobândit numai prin donaţie şi succesiune legală sau testamentară, orice convenţie contrară fiind nulă. „Ceea ce se poate vinde în mod legal sunt „doar monumentele de pe locul de veci concesionat (placa de marmură, cavoul etc)”, spune Camelia Cotoară, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, care ne-a asigurat că acele locuri de veci puse spre vânzare sunt de fapt cavouri şi nu morminte. Atunci, cum se explică al doilea anunţ la care am sunat?

Pentru a obţine un loc de veci legal, „solicitantul trebuie să se adreseze direct Parohiilor ortodoxe sau către SC Urban Construct SA, instituţii care concesionează cimitirele care se află în domeniul public al municipiului Deva”, a mai spus Camelia Cotoară.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura