Vața de Jos: De la lucrări, la nedei
Magdalena Șerban
Este perioada în care în comuna Vața de Jos se execută tot felul de lucrări edilitare, din bugetul local, pe lângă cele aferente investițiilor din fonduri externe. Însă a venit și timpul nedeilor mult așteptate. Tradiția merge mai departe, în timp ce au loc modernizări pe diferite segmente de interes pentru comunitate.
Drumurile, în prim plan
„Au fost executate lucrări de reparații și întreținere drum (foto) în satul Prăvăleni, cătun Pârâul Ursului, cu utilajele noastre, ale primăriei. Sunt gospodării în acea zonă, familii care s-au mutat aici, așa că trebuia făcut drumul ce era de pământ. Acum l-am pietruit. Am pus tuburi, am profilat drumul, adică se poate spune că l-am făcut, din nou. Era doar o cărare pe care lumea mergea cu carul. Apoi, s-au executat lucrări de amenajare și întreținere spații verzi la parcul de joacă pentru copii și la centrul civic. Am schimbat băncile, am tuns gazonul, am curățat pe lângă pomi, deci tot ce e necesar pentru a menține arealul curat și echilibrat din punct de vedere funcțional și peisagistic. S-au executat lucrări de reparații și întreținere la un drum din localitatea Brotuna, tot cu utilajele primăriei. E vorba de drumul agricol ce duce către terenurile cetățenilor, așa că e unul deosebit de util și important. Am turnat piatră, fiind de pământ. Când ploua, era urât de parcurs. Totodată, am pietruit și drumul principal din sat. Sunt multe de realizat, mai ales acum când vremea ne permite, deci nu ne vom opri doar la cele amintite, ci vom continua cu alte diverse implementări. Și să nu uităm vă avem proiectele investiționale câștigate pe axe europene și guvernamentale. În mod sigur că și ele se vor pune în practică. Deci avem de lucru. Nu ne plângem, când e de lucru înseamnă că vor exista și rezultate. Unele implică termene și timp, dar contează finalul”, a afirmat primarul din Vața de Jos, Liviu Ioan Lință (foto).
După muncă, joc și voie bună
Pe de altă parte, fiind o comună cu răsunet pe scena folclorică, la Vața de Jos nu avea cum să se omită practicarea nedeilor. Toată suflarea locului își dă interesul ca obiceiurile dobândite din generație în generație să fie cinstite cum se cuvine, mai exact prin organizarea unor evenimente de suflet pentru cei din zonă. „La Prăvăleni și la Ociu au fost, dar urmează la Basarabasa și Ocișor, apoi la Brotuna, Vața de Sus, Târnava, Căzănești și pe 11 iunie, ultima pe listă, va fi Vața de Jos. Cei din sate fac totul, ei pun umărul, ei organizează. Este ca un fel de datorie morală, dar și respect față de ce am moștenit. Și înaintașii noștri după zilele de muncă grea se bucurau de manifestări de acest gen, mai ales că vine timpul pentru Ispas, Rusalii, deci date cu semnificație aparte. Vă așteptăm să ne fiți alături dacă vreți să ne cunoașteți rădăcinile”, a adăugat edilul.