Vaţa se apără de foc
Magdalena Şerban
Siguranţa este esenţială pentru tihna oricărei comunităţi, iar pompierii fac parte din oamenii curajoşi care veghează asupra acestei linişti. Fie că sunt la oraş, fie voluntari la sat, sunt indispensabili pentru societate.
Maşină englezească pentru incendii româneşti
Primarul din comuna Vaţa de Jos, Milu Folescu (foto), a pus problema tranşant, când a fost vorba de protecţia localnicilor. „Pentru că aveam o maşină veche de pompieri, cu multe probleme şi defecţiuni tehnice, am considerat că din toată sărăcia, trebuie să ne punem la adăpost în caz de incendii. Aşa că am hotărât să o ducem la fier vechi (pentru a mai recupera nişte bani). Piese de schimb nu găseam, fiindcă nu se mai fabrică, iar dacă, prin mari eforturi, dădeam peste ele, aveau nişte preţuri care nu justificau investiţia. Aşa că am adus alta, de la Buzău, o maşină englezească recondiţionată. În comună, există un serviciu de voluntariat pentru situaţiile de urgenţă, din care fac parte 76 de oameni, ceea ce implică minimum şase voluntari pe fiecare sat. În ceea ce priveşte costurile cu combustibilul maşinii şi întreţinerea ei, acestea au fost şi vor rămâne în sarcina primăriei. Am avut, pe 7 aprilie anul acesta, prima intervenţie la un incendiu din comună, iar maşina s-a dovedit a fi foarte eficientă şi de un real folos”, ne mărturiseşte Milu Folescu.
Odată ce te-ai jucat cu focul, te-ai ars sigur. Acesta este dictonul după care administraţia locală a desfăşurat ample campanii de informare şi prevenire a situaţiilor de urgenţă. „Am comunicat verbal, sătenilor, ce nu au voie să facă atunci când se hotărăsc să-şi cureţe vegetaţia, am lipit afişe – toate acestea, pentru conştientizarea pericolelor. Oamenii trebuie să ştie cum stau lucrurile. Nu am avut multe cazuri, însă ştiţi cum se spune: niciodată nu se ştie şi Doamne fereşte să se întâmple pe nepusă masă. În rest, ne ocupăm de proiecte, iar zilele acestea, sperăm să ne vină o veste bună, oficial, în ceea ce priveşte modernizarea infrastructurii. Am făcut numeroase intervenţii la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru că avem depuse proiecte (de exemplu, modernizarea drumului Prăvăleni-Ciungani şi Vaţa de Sus – Căzăneşti) şi vrem să le implementăm”, încheie primarul.