Categories: Flash

Vatra Dornei, oraşul-staţiune al Bucovinei

Municipiul Vatra Dornei este situat în partea sud-vestică a judeţului Suceava, în Depresiunea Dornelor. Localitatea este traversată de şoseaua europeană E58 (DN 17), importantă cale rutieră care leagă Bucovina de Transilvania.
Vatra Dornei reprezintă o aşezare depresionară tipic montană, fiind situată în partea de nord a Carpaţilor Orientali, la o altitudine medie de aproximativ 800 de metri. Municipiul este aşezat la confluenţa râurilor Bistriţa Aurie şi Dorna.
Clima este una temperat-continentală, cu o temperatură medie anuală de 5,2 °C. În luna iulie, media este de +15 °C, iar în luna ianuarie este de -6 °C. Precipitaţiile sunt abundente şi ating aproximativ 800 mm. Numărul de zile cu zăpadă într-un an ajung la aproximativ 120 zile/an.
Veveriţele jucăuşe din parcul central
Vatra Dornei este o localitate turistică foarte căutată, datorită apelor termale, peisajului, climei şi facilităţilor de practicare a schiului. Oraşul-staţiune este înconjurat de munţi împăduriţi: Munţii Giumalău, Munţii Bistriţei, Munţii Călimani, Munţii Rodnei, Obcina Mestecăniş. Se practică alpinismul şi sporturile de iarnă, iar localitatea este în acelaşi timp şi o importantă staţiune balneară.
Parcul natural din centrul staţiunii, renumit pentru veveriţele sale, jucăuşe şi care nu se sperie de oameni, precum şi cazinoul, amintesc de faimoasele staţiuni balneare din vestul Europei. În oraş, între cele mai interesante atracţii turistice se numără şi cele două muzee deschise publicului vizitator: Muzeul de ştiinţele Naturii şi Cinegetică, respectiv Muzeul Etnografic găzduit în clădirea primăriei.
Cei care doresc să exploreze împrejurimile au la dispoziţie telescaunul care acoperă distanţa dintre oraş şi Dealul Negru, sau pot pleca în excursii la Poiana Negrii şi Poiana Stampei, renumite pentru izvoarele lor minerale.
Agrement în sezonul de iarnă
În perioada sezonului rece, turiştilor le stau la dispoziţie cinci pârtii dedicate practicării sporturilor de iarnă, dintre care una dedicată schiului fond.
Cea mai importantă dintre acestea este pârtia „Dealu Negru”, care are o lungime de 3.200 de metri, fiind clasată pe locul al doilea în România din punct de vedere al lungimii. Pârtia are o diferenţă de nivel de 400 de metri şi un grad de dificultate mediu, fiind destinată mai degrabă schiorilor amatori, decât celor profesionişti, având şi pante mai abrupte, dar care nu provoacă probleme practicanţilor acestui sport. Pârtia beneficiază de o instalaţie de transport cu telescaunul cu o capacitate de 120 de scaune cu câte două locuri. Lungimea traseului telescaunului este de 3.000 de metri.
Mai există alte două pârtii – Parc şi Veveriţa – în lungime de 900 şi 800 metri, dotate cu iluminat nocturn, instalaţii de zăpadă artificială şi transport cu telescaun, precum şi o pârtie de 550 metri lungime, Poieniţa, destinată copiilor şi începătorilor. Pe lângă aceste patru pârtii de schi alpin, mai funcţionează o pârtie pentru schi fond, numită Dealu Runc, în lungime de cinci kilometri.
Turism balnear şi pentru tratament
Vatra Dornei este cunoscută ca o staţiune pentru toate vârstele, adresându-se atât persoanelor care doresc să-şi fortifice organismul prin ascensiunile montane sau prin sporturile de iarnă, sau care vor să se odihnească într-un bioclimat tonic stimulent cu influenţă benefică asupra sistemului nervos.
Factorii naturali care ajută la aceste lucruri sunt apele minerale carbogazoase, hipotone, atermale, bicarbonatate sodice, calcice şi feruginoase, mofete naturale de sondă cu mare puritate şi concentraţie de CO2, nămolul de turbă din Tinovul Mare Poiana Stampei, caracterizat ca turba oligotrofă slab mineralizată, bine descompusă, cu conţinut mare de coloizi organici şi acizi humici, apele minerale sulfuroase din zona Iacobeni, bioclimatul tonic, stimulent cu nuanţe de sedare şi concentraţia mare de aeroioni negativi.
În ce priveşte indicaţiile de tratament, acestea sunt de profilaxie, pentru persoane sănătoase şi aparent sănătoase cu factori predispozanţi pentru îmbolnăvire, curative şi de recuperări, şi pentru afecţiuni are aparatului locomotor.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nos­tru spun că un ales…

11 ore ago

„Să ne luăm țara înapoi!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!” au strigat protestarii la manifestarea de ieri

Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scan­dat „Libertate” și…

11 ore ago

Bulina albă

Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…

11 ore ago

Bulina neagră

Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…

11 ore ago

Gospodărie distrusă, animale moarte

Un incendiu s-a pornit la o gospo­dărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…

11 ore ago

Nu face pușcărie, deși era să-și omoare fiul

Tribunalul Hunedoara l-a con­dam­nat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…

11 ore ago