Napoli este cel mai mare oraş din sudul ţării şi unul dintre cele mai frumoase din Italia. Cu un trecut glorios, Napoli a fost întemeiat în secolul IX î.Hr. Sub dominaţia Imperiului Roman, Napoli a fost un oraş bogat, cu o economie înfloritoare.
Istorii interesante
Pe o parte a oraşului Napoli se află muntele Vezuviu, iar de partea cealaltă a golfului se găsesc insulele Capri, Ischia şi Procida. Pompeii şi Herculaneum se numără printre cele mai importante ruine din Italia şi se află la 10 minute distanţă de oraş. Napoli este un oraş care fascinează prin numeroasele atracţii turistice. Fiecare monument are o istorie interesantă, impresionând anual mii de turişti. Una dintre cele mai cunoscute zicale despre Napoli este Vedi Napoli, e poi muori! (Să vezi Napoli, apoi poţi să mori).
Obiective turistice
Palazzo Reale este unul dintre simbolurile oraşului Napoli. Cu o arhitectură impresionantă, palatul a suferit numeroase modificări de-a lungul anilor. În incinta Palatului Roial puteţi admira grădinile atent îngrijite, apartmentele roiale, teatrul, capela Palatine, lucrările de artă din muzeu şi Biblioteca Nazionale. Palazzo Reale poate fi vizitat în fiecare zi (miercuri este închis), între orele 9.00 – 20.00, iar preţul unui bilet este 5.50 euro (adulţi), 2.50 euro (tineri între 18 – 24 ani), 1.50 euro (tinerii sub 18 ani şi cei de peste 65 ani).
Monte di Pieta a fost construită la începutul secolului XVI şi a fost o proeminentă instituţie caritabilă. În prezent, clădirea este cunoscută datorită grădinii frumoase, interioarelor somptuoase şi a Capellei della Pieta, decorată cu fresce minunate pictate de Belisario Corenzio. Capela poate fi vizitată sâmbătă, între orele 09.00 – 19.00 şi duminică, între orele 9.00 – 14.00.
San Francesco di Paola este un templu religios a cărui arhitectură este inspirată de Pantheonul din Roma. Ridicată la începutul secolului XIX, San Francesco di Paola este o basilică importantă, cu faţada neoclasică impozantă. În interiorul bisericii puteţi admira un altar cu detalii din aur şi pietre care provin de la Biserica Sfinţii Apostoli. Aceasta poate fi vizitată de luni – sâmbătă, între orele 8.00 – 13.00, 15.30 – 17.30 şi duminică, între orele 8.00 – 12.00.
Palazzo Gravina este un splendid palat renascentist, construit în anul 1513 pentru Ferdinando Orsini, Ducele de Gravina. Palatul a fost deseori extins de-a lungul anilor, prin adăugarea unei enorme uşi în 1772 şi a unui etaj în 1839. Deşi în 1848 Palatul Gravina a fost grav avariat de un incendiu, a fost restaurat cu succes. În prezent, Palazza Gravina este sediul Şcolii de Arhitectură.
Duomo di Napoli este simbolul oraşului şi principala biserică din Napoli. Construcţia Domului a început în secolul XII şi a fost terminată la începutul secolului XIV. Domul impresionează prin arhitectura romanică şi interiorul frumos decorat cu picturile artiştilor Luca Giordano şi Pietro Perugino. Aici se găsesc moaştele Sfântului Ianuarius. Domul poate fi vizitat în fiecare zi, între orele 09.00 – 12.00 şi 16.30 – 18.30.
Castel Sant’Elmo este o clădire superbă, cu 6 etaje care datează din anul 1329. Iniţial, castelul a fost folosit ca închisoare. Castelul Sant’Elmo beneficiază de o poziţie strategică, deasupra oraşului şi este înconjurat de metereze şi forturi. De pe terasa castelului, puteţi admira cele mai frumoase imagini cu oraşul Napoli. Castelul poate fi vizitat în fiecare zi, între orele 8.30 – 19.30. Preţul unui bilet este de 5 euro (adulţi), 2.50 euro (18 – 24 ani), gratuit (cetăţeni UE şi adulţii de peste 65 ani).
Pompeii a fost un oraş înfloritor care a fost fondat în secolul VII î.HR şi avea o populaţie de 20.000 locuitori. În anul 79 d.Hr, muntele Vezuviu a erupt, îngropând oraşul Pompeii sub lavă şi cenuşă. Mulţi locuitori au părăsit oraşul la eruperea vulcanului, doar 10 la sută pierind în această catastrofă naturală. Pe la 1600, nişte ingineri au descoperit oraşul din greşeală, când forau în căutarea apei. Excavaţiile au început abia în 1748, aducând la lumină numeroase clădiri construite în secolul trecut. Pompeii se află la 20 minute de mers cu maşina de Napoli.
Etruscii, grecii şi romanii au cucerit, pe rând, Herculaneum, un oraş minunat. Din păcate, la fel ca şi Pompeii, oraşul Herculaneum a fost distrus în timpul erupţiei din 79 d.Hr. Dacă în Pompeii clădirile nu au fost distruse, în Herculaneum lava a distrus tot ce i-a ieşit în cale. Singurele care au scăpat, păstrându-şi forma intactă, au fost obiectele care se aflau în interiorul caselor. Datorită acestui fenomen, astăzi pot fi admirate mobile, ornamente, obiecte din lemn, papirus, vizitatorii având ocazia să observe cum se trăia în urmă cu câteva secole. Herculaneum se află la 10 minute de mers cu maşina de Napoli.
Edenlandia este un parc de distracţie din Napoli, cel mai mare din Campania. Localizat lângă stadionul San Paolo, Edenlandia este o atracţie incitantă pentru copii şi adulţi. Aici veţi găsi numeroase trenuleţe şi jocuri. Parcul Edenlandia poate fi vizitat din octombrie – martie, luni – vineri: 12.00 – 20.00, weekend: 10.30 – 00.00; aprilie – septembrie, luni – vineri: 15.00 – 22.00, weekend: 11.00 – 00.00.
Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 și 18 mai 2025. Perioada electorală începe…
Vorbesc gurile rele că un personaj de la noi vrea cu tot dinadinsul să ajungă…
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a fost ales, ieri, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România…
Geanina Ianc, directorul general al DGASPC Hunedoara Pentru că răspunde întotdeauna la solicitările cetățenilor, fiind…
M.P., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, deveanul fiind acuzat de…
În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a identificat o tendință de înșelăciune care…