Politica si administratie

Veronica se întoarce. La conducerea APIA Hunedoara

Dosarul instrumentat de Parchetul European privind dosarele APIA Hu­nedoara, în care Veronica Topor (foto), fost director executiv al instituției și Marius Szabo, fost șef Serviciu Auto­ri­zare Plăți au fost acuzați de co­rup­ție, este un mare fâs.

100.000 de euro cauțiune
Asta, pentru că, după ce Topor, Szabo, dar și fermierul Dumitru Andreșoi au fost eliberați din arest, se pare că ei vor fi achitați, adică toate acuzațiile sunt nule. În a­ceste condiții, Veronica Topor se va putea în­toar­ce pe funcția de șef al APIA Hunedoara, iar Szabo la conducerea Ser­viciului de unde a ple­cat. Cei doi sunt, în pre­zent, pe posturi de execuție în ca­drul instituției ju­dețene. Surse judiciare anunță că o an­gajată s-a autodenunțat, susținând că ea este vinovată în acest dosar.
Și Dumitru Andreșoi, care a ieșit din arest după ce a plătit o cauțiune de 100.000 de euro, are șanse mari să sca­pe de toate acuzațiile care i s-au adus. Așa că, dosarul făcut de cei de la Parchetul European este un fâs.

Fonduri europene
Reamintim că hunedoreanul cu 20.000 de oi şi o avere de 25.000.000 € a fost arestat pentru fraudarea fon­du­rilor europene. Opt suspecți, printre care oierul multimilionar Dumitru An­dre­­șoi, au fost ridicați de polițiștii DGA și duși pentru audieri la biroul Par­chetului European din Timișoara, la finalul lunii octombrie 2024.
Totul, în cadrul unei anchete privind fraude masive cu fonduri europene. Potrivit surselor judiciare, Andreșoi ar fi organizat un mecanism complex de obținere ilegală de subvenții, între 2018 și 2023. Aceasta, prin încheierea unor contracte de arendă pentru tere-nuri din județele Hunedoara, Arad, Timiș, Har­ghita, Covasna, Vâlcea, Bra­șov și Cluj.
Deși erau în mare parte terenuri îm­pă­durite, neeligibile pentru subvențiile destinate pășunilor, regele oilor a găsit o metodă de a beneficia de fonduri. An­dreșoi ar fi instruit angajați să identifice terenuri eligibile în aceeași comună, declarând la APIA că a arendat acele par­cele, deși nu avea nici un titlu legal, arată procurorii.
Ancheta a relevat că 85 la sută din su­prafețele declarate la APIA nu se po­triveau cu cele arendate oficial. Timp de mai mulți ani, APIA Hunedoara ar fi a­pro­bat subvențiile pentru aceste su­prafețe.
Dumitru Andreșoi depusese recent documentele pentru a obține alte opt milioane de lei din subvenții, însă pro­curorii au blocat plata, considerând că în acest caz e vorba doar despre o ten­tativă de fraudare.
Documentele au fost depuse pe nu­mele mamei sale, în vârstă de 85 de ani. Cu un istoric de condamnare cu sus­pen­dare pentru evaziune fiscală, An­dreșoi a atras atenția recent și
prin pla­nul său de a achiziționa un vapor de cinci milioane de euro, pentru exportul de ovine, au susținut anche­tatorii. (A.N.)

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că se pregătește de­barcarea unui personaj politic din zona noas­tră. Zvonerii au…

2 zile ago

Bulina albă

Ovidiu Furdui, primarul comunei Crișcior Pentru că a reușit să pornească investiția de alimentare cu…

2 zile ago

Bulina neagră

Bogdan H., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost prins, din nou, la volan, deși…

2 zile ago

Românii dezbat intens refuzul magistraților de a renunța la pensiile speciale: „Nu dai pensia specială din mână pe PNRR-ul de pe gard!”

Pensia medie a foștilor judecători și procurori este circa 5.000 de euro lunar și orice…

2 zile ago

Un tânăr a căzut inconștient în sediul Poliției Lupeni

Din cauza băuturii, tânărului i s-a fă­cut rău și a leșinat. Fusese descoperit la un…

2 zile ago

Ciclist spulberat de un șofer neatent

Accidentul s-a petrecut într-un sens giratoriu din municipiul Deva, iar ciclistul a fost rănit grav…

2 zile ago