Categories: Comunitate

Veşti bune din comuna Beriu

Magdalena Şerban

Comuna Beriu este una care – nu uşor, dar pas cu pas – îşi schimbă serios înfăţişarea şi, în acelaşi timp, se schimbă şi standardul de viaţă al locuitorilor ei.

Condiţii apropiate de oraş

„Deşi Beriul este o comună foarte întinsă – municipiul Hunedoara, de pildă, reprezintă cam trei sferturi din suprafaţa Beriului – viaţa aici o putem compara cu cea de la oraş. Când ai iluminat public, reţea de apă şi canalizare, gaz metan şi drumuri asfaltate, standardul de viaţă a oamenilor este aproape de cel urban. Prin urmare, cei 3.612 locuitori ai comunei, din satele Căstău, Cucuiş, Beriu, Orăştioara de Jos, Măgureni, Poieni, Sereca şi Sibişel), nu prea au de ce să se plângă”, ne spune Emil Bîc (foto), primarul comunei Beriu.

Modernizarea primăriei şi a lăcaşului de cultură

Din fonduri proprii, pe care Emil Bîc are grijă să le gestioneze cu mare grijă, au început lucrările de extindere şi modernizare a sediului primăriei. „Eram înghesuiţi în cinci birouri şi activitatea de aici se desfăşura în condiţii improprii, pentru o primărie. Dacă tot ne-am apucat să reabilităm imobilul în care-şi desfăşoară activitatea administraţia locală, am zis că este bine să reabilităm şi clădirea căminului cultural din centrul de comună, că putem economisi nişte bani”, susţine edilul şef al Beriului.

Un proiect declarat eligibil

Odată cu vizita în teren, proiectul accesat pe Măsura 1.2.5 a fost declarat eligibil, urmând să se determine punctajul aferent. „Este vorba de 18,75 km de drum de exploataţie agricolă, pe raza localităţilor Sibişel, Căstău, Beriu, Sereca şi Orăştioara de Jos. Valoarea proiectului este de un milion de euro şi implică pietruirea tuturor acestor drumuri. Să aibă gospodarii pe ce ajunge la culturile particulare”, ne lămureşte primarul Emil Bîc.

Ce se mai află pe agenda de lucru a aleşilor locali din Beriu şi a primarului comunei. S-au alocat fonduri din bugetul, local pentru începerea lucrărilor de introducere a apei potabile în satul Poieni. De asemenea, specialiştii Universităţii „Ion Mincu” din Bucureşti lucrează la realizarea noului Plan Urbanistic General (PUG), proiect susţinut financiar tot de la bugetul local.

Nici viaţa spirituală nu este uitată

Credinţa a unit întotdeauna oamenii, iar primarul din Beriu ştie acest lucru. A încercat cu tot ceea ce i-a stat în putinţă să sprijine lăcaşele de cult, ori de câte ori a fost nevoie. „În momentul de faţă, la Căstău se reface pictura interioară a bisericii, iar în satul Măgureni a început construcţia un schit de măicuţe, pe terenul donat de familia Adam Ţambă, unde a fost o biserică din lemn”, precizează edilul şef al comunei Beriu.

După cum se vede, chiar dacă recesiunea economică şi criza financiară au devenit o mare problemă la nivel naţional, la Beriu, lucrurile nu stau pe loc, ci evoluează, încet, dar sigur.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nos­tru spun că un ales…

3 ore ago

„Să ne luăm țara înapoi!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!” au strigat protestarii la manifestarea de ieri

Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scan­dat „Libertate” și…

3 ore ago

Bulina albă

Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…

3 ore ago

Bulina neagră

Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…

3 ore ago

Gospodărie distrusă, animale moarte

Un incendiu s-a pornit la o gospo­dărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…

3 ore ago

Nu face pușcărie, deși era să-și omoare fiul

Tribunalul Hunedoara l-a con­dam­nat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…

3 ore ago