Magdalena Șerban
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor județul Hunedoara are sarcina de a nu lăsa cetățenii fără serviciu de salubritate activ, indiferent de opreliștele care apar pe parcurs, majoritatea de natură birocratică. Ba mai mult, gestionarea situațiilor este completată de promovarea colectării selective în rândul celor mici, pentru a le dezvolta spirirul civic, plus de susținere și încurajare a ciclului de reciclare în rândul UAT-urilor.
Schimbări, dar fără să afecteze hunedorenii
„În urma anulării licitației pentru Zonele 1, 2 și 3, am ridicat în SEAP o nouă licitație care la ora actuală este în poziția de validare. Cum pentru Zonele 1 Brad și 2 Hațeg au expirat contractele, am făcut licitație fără anunț de publicare și am semnat contracte pentru cele două zone, pe 6 luni. Ideea este că trebuia să echilibrăm și Zona Centru, care avea contract pe 9 luni, dar trecuseră deja 3. Prin urmare, acum sunt toate zonele în linie, adică peste 6 luni vor expira toate cele 3 contracte. S-a stipulat posibilitatea de prelungire cu încă 4 luni. Totul a fost gândit astfel încât serviciul să nu rămână descoperit, ci să aibă continuitate. Noile contracte au intrat deja în vigoare, iar tarifele sunt puțin mai mici decât celelalte, deoarece și cerințele noastre au fost mai mici. Bineînțeles, e prevăzută completarea de arsenal de pubele și containere pe Zonele 1 și 2, pentru a reuși să acoperim pierderile generate și lăsate în urmă de vechiul operator. Valea Jiului nu intră în discuție, contractul expirând în 2028. CMID este al Consiliului Județean Hunedoara, iar după terminarea contractului urmează să treacă sub tutela ADI”, a transmis Dan Stoian (foto), directorul executiv al ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara.
Ciclul de reciclare generează bani pentru UAT-uri
Referitor la partea de reciclare, directorul a spus că a început să scadă procentul, dată fiind acțiunea SGR-ului (Sistemul de Garanție-Returnare). ,,Plasticul, sticla – merg în acest sistem, iar asta se simte și la noi, precum și la toate ADI-urile din țară. În timp, se va resimți și mai mult, lucrurile avansând. De altfel, a fost dată în funcțiune cea de-a patra fabrică de reciclare din țară și vor mai fi încă 4. Au ajuns deja să recicleze undeva la 7-8 milioane de PET-uri, pe zi. Ca să menținem un procent decent și să recuperăm niște bani din procesul de reciclare, acționăm pe alte segmente care nu sunt exploatate de ei, adică hârtie, carton și celelalte resturi de plastice ce nu intră în regim de garantare, deci nu sticlă și PET de la 0,5 L la 3 L. E drept, și aici se manifestă un fenomen, începând să apară căutătorii de reciclabil bun pentru returo, iar în cazul plurifamilialelor, ei caută în platforme, făcând mizerie. Probabil că în timp vor fi stopați, dar doar dacă populația va duce reciclabilul la aparate. În schimb, stăm bine pe partea de reciclare, cu contractele. În primul trimestru din 2024 am dat înapoi la UAT-uri peste 300.000 de lei, prin intermediul operatorului care la facturile curente a făcut un scăzământ pe nivelul fiecărui UAT. Sumele trebuie folosite doar în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (pot organiza acțiuni, achiziționa pubele, containere, platforme, să opteze pentru subvenționare taxă, dacă e nevoie, etc)”, a punctat Dan Stoian.
Continuă să se facă auziți
Și nu în ultimul rând, legat de promovare, se vor continua acțiunile specifice, în rândul copiilor. Acum ceva timp, Grădinița cu Program Prelungit Nr.1 din municipiul Hunedoara, Structura Licurici, a fost implicată în activitatea organizată de Supercom S.A., Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor județul Hunedoara, Consiliul Local Hunedoara și Primăria municipiului Hunedoara, obiectivul fiind deprinderea unor bune practici de colectare separată a deșeurilor, în rândul micuților. Un astfel de demers a avut loc și la grădinița și școala din Băcia. Totodată, anul trecut, ADI SGD Hunedoara și operatorul de salubritate Supercom și-au dat mâna într-o campanie de informare a populației și de conștientizare, dar de data aceasta vizând adulții. Peste 10.000 de afișe, 100.000 de broșuri și 10.000 de avertizoare au fost distribuite la nivel de județ, conținând un îndemn la responsabilitate civică, dar și detalii legate de sancțiuni.
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…